Міжнародна федерація спортивного орієнтування висловила підтримку затриманому кримчанину Кирилу Бараннику

Дата: 15 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна федерація спортивного орієнтування (IOF) висловилася на підтримку ув’язненого в Криму майстра спорту зі спортивного орієнтування Кирила Баранника.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці організації.

Кирило Баранник

Організація зауважує, що українська спільнота зі спортивного орієнтування намагається привернути увагу до свого колеги Кирила Баранника, який наразі ув’язнений у Сімферополі. 

За даними української О-спільноти (спільнота зі спортивного орієнтування. – Ред.), у травні 2023 року Баранника заарештували за звинуваченнями в участі у війні з українського боку і відтоді його катують.

Повідомляється, що його утримують у будівлі досудового ізолятора.

Баранник – майстер спорту з орієнтування, який брав участь у міжнародних змаганнях за Україну, наприклад на чемпіонаті Європи з орієнтування серед молоді в Македонії 2014 року.

“Українські орієнтувальники намагаються більше висвітлити справу Баранника з надією на його звільнення. IOF не має змоги перевірити деталі, які викладені в справі Кирила Баранника, але все ж має підстави розповісти історію боротьби українських спортсменів за свого колегу. IOF відверто висловила свою солідарність з Україною та українською спільнотою зі спортивного орієнтування та була однією з перших міжнародних спортивних федерацій, які тимчасово усунули від змагань російську та білоруську федерації після початку війни в лютому”, – мовиться в повідомленні організації.

У липні 2023 року ZMINA повідомляла, що українські спортсмени поширювали дописи із закликом #FreeKyryloBarannyk з проханням звільнити безпідставно ув’язненого в Криму майстра спорту зі спортивного орієнтування Кирила Баранника та припинити його катування.

30 травня 2023 року співробітники незаконного “управління ФСБ республіки Крим” викрали Кирила Баранника посеред дня в тимчасово окупованому Сімферополі. Його обвинуватили в нібито підриві залізничних колій у Бахчисарайському районі 23 лютого 2023 року. Відтоді, як твердять правозахисники “Крим SOS”, чоловіка катують у СІЗО № 2 в Сімферополі.

Правозахисники “Крим SOS” нагадують, що катування є міжнародним злочином, а причетні до катування Баранника мають бути притягнені до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді.

Нагадаємо, 11 червня викраденого 53-річного Ельдара Менсітова з тимчасово окупованого селища Молодіжне в українському Криму знайшли в спецприймачі для адміністративно затриманих у Сімферополі зі “слідами фізичному впливу”. У цьому місці несвободи він відбуває 15 діб адмінарешту.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter