Мітки для наведення ракет, які шукали на початку вторгнення, виявилися ймовірною російською ІПСО

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У перші дні повномасштабної війни соцмережами ширилася інформація про те, що для наведення російських ракет на будинках та різних установах невідомі наносили мітки у вигляді хрестів чи інших фігур. Тоді українці шукали їх на вулицях та дахах будинків, і якщо знаходили, то повідомляли поліцію або ж самі замальовували їх чи засипали землею. Однак через два роки від початку вторгнення зʼясувалося, що це, ймовірно, була велика інформаційно-психологічна операція російського політтехнолога Ігоря Мангушева, який може бути повʼязаний з ГРУ.

Про це пише BBC Україна з посиланням на розслідування проєкту “Система” російського видання “Настоящее время”. 

Фото: “Укравтодор”

Так, у соцмережах досі можна знайти тисячі старих постів, де користувачі розповідають, як знайшли у себе в місті чи селі дивні мітки. Про це ж писала і місцева влада, закликаючи бути пильними.

Мітки бачили на будинках, трубах, електропідстанціях, деревах, лікарнях. Військові просили шукати мітки на дахах дипломатичних установ, а посол ЄС в Україні, дізнавшись від своєї служби безпеки про “підозрілі наліпки” на посольствах, переймався, чи не означає це, що “попереду дипломатичні жертви”.

Однак насправді багато з цих міток виявилися елементами міста, які були там і до війни. Підозрілі “наклейки у формі прицілу”, які насторожили посла – геодезичною розміткою, а “фіолетове світло для корегувальників” у вікнах – фітолампами, які використовують любителі кімнатних рослин. 

Вже вранці 27 лютого тоді ще радник Офісу президента Олексій Арестович, посилаючись на військових, повідомив, що сучасна бойова техніка “не наводиться по знаках на дорогах”.

“Вона наводиться іншими сучасними технічними засобами. Ця практика розгону паніки з мітками може бути влаштована для того, щоб породити у нас шпигуноманію”, – наголосив він.

У розслідуванні зазначається, за міфами про мітки міг стояти російський політтехнолог Ігор Мангушев. У березні 2022 року він писав, що для малювання перших міток найняли “дітей-наркоманів”, а в червні повідомив, що першу мітку намалювали його друзі на даху одного з будинків у Москві, щоб потім поширювати це фото, яке нібито зроблене у Києві, в українських соцмережах.

Фото з соцмереж Ігоря Мангушева

Йому допомагав Сергій Загатін, ексменеджер медіамережі лідера ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Він помітив пост про мітку в Дніпрі й вирішив зробити цю паніку масовою.

Коли українська влада офіційно оголосила, що мітки – це ІПСО, Мангушев зрадів.

“Так, сучі діти, так ми й наводимо хаос у вас в тилу. Ми придумали червоні мітки, ми паралізували поліціянтів на Оболоні, ми обвалюємо ваші боти для збору оперативної інформації й “мінуємо” все в Києві. Кожен поліціянт, який відволікся,– це мінус один ствол. Кожен СБУшник, який ловить “диверсантів” – це мінус один ствол. Вішайся, мразота. Це за Луганськ”, – писав він 27 лютого.

Росіянин казав, що задум реалізували “автори кількох телеграм-каналів і їхні підписники”. Однак є докази того, що політтехнолог звітував агенту ГРУ і претендував на гонорар.

За кілька тижнів до повномасштабної війни в Україні працював агент російської розвідки Віктор Луковенко, який для прикриття своєї роботи з вербування агентури в Україні розробив проєкт “Русско-украинская националистическая инициатива”. У звіті про проєкт для куратора ГРУ багато уваги приділяли ідеям Мангушева, який нібито мав стати його лідером.

Там йдеться про те, що для інформаційної війни проти України створили групу з пʼятьох людей, і за кілька місяців їхньої роботи “замінували більш ніж сотню об’єктів і відправили більш ніж 1000 повідомлень про “диверсантів”, “корегувальників”. Там згадують, що роботу проводили “за особистою ініціативою” і що вона “посприяла просуванню російських військ вперед”.

За роботу Мангушев мав отримувати 4 тисячі доларів на місяць, хоч неясно, чи таки отримав. У серпні 2022 року на виступі в Донецьку він виніс на сцену людський череп, який нібито належав українському військовому. Розмахуючи черепом, він проголосив “війну з ідеєю України як антиросійської держави” і додав, що “всі носії цієї ідеї мають бути знищені”.

Через пів року Мангушева вбили на виїзді з окупованого Стаханова.

Розслідування вбивства триває, але соратники вважають, що Мангушева могли розстріляти завербовані ПВК “Вагнер” в’язні, мабуть, через гроші.

Нагадаємо, що у лютому 2022 року Київська міська державна адміністрація попереджала, що нанесення міток для коригування вогню окупаційних військ – злочин, за який передбачається позбавлення волі строком до 15 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter