Мін’юст опублікував рейтинг українських в’язниць, але в лідери потрапила установа із сумнівною репутацією

Дата: 30 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції опублікувало рейтинг українських в’язниць, до першої десятки якого потрапила виправна колонія із сумнівною репутацією, в якій раніше порушували права ув’язнених.

Про це повідомляє видання “Фокус”. 

Рейтинг міністерство опублікувало наприкінці липня. Для оцінювання ефективності діяльності установ, закладів охорони здоров’я та державних підприємств Державної кримінально-виконавчої служби використовували спеціальні правила обчислення та таблиці критеріїв. Максимальна оцінка, яку могла набрати установа, становила 1 тисячу балів. 

“Новий механізм комплексної оцінки успішності установ допоможе Міністерству юстиції регулярно відстежувати їхній прогрес. Зокрема, у таких сферах, як фінансова діяльність, кадрове забезпечення, безпека / режим, соціально-виховна робота, умови тримання, права людини, охорона здоров’я, державне підприємство установи виконання покарань”,запевняв очільник Мін’юсту Денис Малюська.

За результатами оцінювання, найбільшу кількість балів набрали:

  • Качанівська ВК №54 (Харківська область) – 769,52 бала;
  • Надержинщинська ВК №65 (Полтавська область) – 746,75;
  • Диканівська ВК №12 (Харківська область) – 743,36;
  • Полтавська ВК №64 – 729,71;
  • Мелітопольська УВП №144 (Запорізька область) – 697,04;
  • Покровська ВК №17 (Харківська область) – 687,79;
  • Холодногірська ВК №18 (Харківська область) – 675,27;
  • Божковська ВК №16 (Полтавська область) – 671,24;
  • Кам’янська ВК №34 (Дніпропетровська область) – 667,31;
  • Темнівська ВК №100 (Харківська область) – 663,48.

Публікація рейтингу спричинила критику з боку фахівців, які опікуються проблемами засуджених, зокрема через появу в ній Темнівської виправної колонії. Ще декілька років тому моніторинг Офісу Омбудсмана показував, що, наприклад, для отримання медичної допомоги в’язням там необхідно отримати згоду оперуповноваженого.

Скаржилися засуджені й на якість їжі в їдальні, а також на те, що адміністрація колонії доручає окремим засудженим контролювати поведінку інших. Внаслідок цього фактично кожне третє правопорушення, вчинене засудженими, було пов’язане з конфліктами, що виникають між ними.

Декілька разів потрапляла вищезгадана колонія й до поля зору Комітету Ради Європи з питань запобігання катуванням. Минулого року делегація комітету зазначала, що установа є кричущим порушником прав людини. Проте, згідно з моніторингом Офісу Омбудсмана, у 2020-му скарг на дії адміністрації від засуджених не надходило. 

Темнівська виправна колонія у 2019 році. Фото: Офіс Омбудсмана

“У статистиці можна побачити безліч показників, за якими складався рейтинг, наприклад вартість утримання одного ув’язненого, фінансова діяльність, дотримання прав засуджених тощо. Взагалі, рейтингову оцінку установ я підтримую, але виникають неоднозначні почуття, коли бачиш у рейтингу Замкову ІК-58 або Темнівську ВК-100. Саме з цих колоній не перестають надходити скарги до правозахисників”, – коментує публікацію рейтингу Мін’юсту голова правління правозахисної організації “Альянс української єдності” Олег Цвілий

Активісти вимагають вилучити колонію з рейтингу, однак не тільки через порушення прав в’язнів, але й через імовірне забруднення адміністрацією довкілля. 

Медична частина Темнівської виправної колонії у 2020 році. Фото: Офіс Омбудсмана

Викликає обурення у фахівців і потрапляння до рейтингу Олексіївської виправної колонії №25 у Харкові, де за дев’ять років (до 2019-го включно) 38 осіб отримали вироки за статтею 391 ККУ щодо вчинення так званої злісної непокори законним вимогам адміністрації. Фактично причиною додавання декількох років чинного вироку засудженим ставали відмови прибирати в камерах. Презентуючи рейтинг, у Мін’юсті повідомили, що використовували для його складання інформацію за 2020 рік, а тому інформація про порушення, ймовірно, просто не бралася до уваги. 

На думку директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, однією з проблем рейтингу Мін’юсту стали самі критерії, які були однаковими для установ з різними рівнями безпеки. 

“Мені здається, цей рейтинг для наших реалій дуже поверхневий і багатьох факторів не враховує, наприклад не вказано кількості кримінальних проваджень, які були відкриті щодо адміністрації і співробітників тієї чи іншої колонії. Але ж це важливий фактор”, – вважає правозахисник.

Нагадаємо, що вже понад рік правозахисники критикують Міністерство юстиції за впровадження так званого експериментального проєкту з відкриття платних камер СІЗО. За словами фахівців, у такий спосіб легалізують дискримінацію за майновим станом. У серпні минулого року в Запорізькому СІЗО один з в’язнів, наприклад, викупив для себе всі місця в камері підвищеного комфорту, а тому інші затримані не могли скористатися послугою. 

Попри критику Мін’юст продовжить відкривати платні камери. За рік роботи проєкту, як розповіли у відомстві, встигли зробити ремонт у 25 звичайних камерах, де можуть перебувати 162 людини. Покращувати умови за гроші від платних камер обіцяють і у в’язницях суворого режиму. 

Раніше ZMINA розповідала про те, в яких умовах тримають людей в українських СІЗО, та публікувала спеціальну інструкцію про те, як вижити в слідчому ізоляторі, якщо ви туди потрапили

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter