Мінреінтеграції запустило гарячу лінію для жителів Курської області, які хочуть евакуюватись в Україну

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

14 серпня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій запустило цілодобову гарячу лінію для жителів Курської області РФ. Вона діятиме для тих, хто хоче евакуюватись із зони бойових дій на територію України.

Про це у телеграмі повідомила міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук.

Фото: KURSK-IZVESTIA

“У звʼязку з можливим погіршенням гуманітарної ситуації на прилеглих територіях Курської області РФ Україна має бути готова до прийому російських біженців. Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для жителів Курщини, яким потрібна гуманітарна допомога, чи бажання евакуюватися в Україну”, – написала вона російською.

Жителі Курської області мають два способи, щоб залишити заявку:

  • зателефонувати або написати на номер +38 (093) 367-83-68 через телеграм або ватсап;
  • написати на електронну пошту: hotlinesos24@gmail.com

“Україна дотримується всіх норм міжнародного гуманітарного права. Ми забезпечимо мирним жителям Курщини необхідний захист та гуманітарну підтримку”, – наголосила Верещук.

Крім того, за словами Верещук, для захисту прикордонних районів України, зокрема територій Сумської області, українські Сили оборони створюють “зону безпеки” на суміжній території РФ, яка межує з Україною. Посадовиця підкреслила, що у цій зоні перебувають російські цивільні особи, які захищені нормами міжнародного гуманітарного права, якого Україна суворо дотримується.

Виходячи з цього, за її словами, українські військові планують:

  • проведення гуманітарних місій для підтримки цивільного населення в межах цієї зони;
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб як на територію Росії, так і в Україну;
  • забезпечення доступу міжнародних гуманітарних організацій до цієї зони для проведення гуманітарної допомоги та моніторингу ситуації.

Нагадаємо, що Україна офіційно заявила, що не планує анексувати територію Курської області РФ. 

Українські правники вже почали дискусію щодо дотримання Україною міжнародного права під час військових дій на території РФ. До прикладу, можете прочитати колонку правозахисника Сергія Зайця про те, як діяти українській владі, щоб дотриматися стандартів прав людини. 

В Офісі президента провели нараду щодо ситуації на контрольованій ЗСУ частині Курської області РФ, на якій обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших “неупереджених міжнародних організацій” у здійсненні гуманітарних заходів. Омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що на контрольовану ЗСУ частину Курщини можуть пустити представників МКЧХ та ООН.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter