Шойгу заявляє про відкриття сухопутного сполучення Росії з тимчасово окупованим Кримом

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Глава міноборони Росії Сергій Шойгу каже, що його військові відкрили сухопутне сполучення РФ з тимчасово окупованим Кримом через новоокуповані південні області України.

Про це інформує російське пропагандистське видання “РИА Новости”

“Відкрито автомобільне сполучення з території Росії материковою частиною до Криму”, – сказав Шойгу.

Він також додав, що окупанти “створили необхідні умови” для відновлення залізничного руху між Росією, окупованим “Донбасом, Україною та Кримом на шести ділянках”.

Як відомо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, але не досягла бажаного, зокрема захоплення Києва, через завзятий опір українців.

22 квітня в Росії заявили про нові плани під час другої фази війни. Російські військові повідомили про намір встановити повний контроль над Донбасом та південною Україною для забезпечення сухопутного коридору до тимчасово окупованого Криму та отримання виходу до Придністров’я.

Станом на початок червня окупанти захопили більшу частину Луганської та Херсонської областей, частково Донецьку, Запорізьку та Харківську області України.   

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що Україна деокуповуватиме всю територію, яка належить їй історично, і згідно з усіма міжнародними законами. Водночас держава не поспішатиме з деокупацією, якщо це вимагатиме десятків тисяч жертв, а чекатиме на потрібне озброєння.

У цій війні Росія вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Нагадаємо, з 24 лютого до 26 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 766 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у контексті збройного нападу Росії на Україну. Із цієї кількості 4 031 загиблий, з них 261 дитина. 4 735 отримали поранення, з яких 406 дітей, переважно внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Зруйнована внаслідок обстрілу російськими ракетами частина будівлі загальноосвітньої школи №2 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
У КримSOS повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter