Мінкульт: загрозою нацбезпеці минулого року перестали вважати 55 осіб

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Торік з переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, виключили 55 осіб.

Про це Міністерство культури та інформаційної політики повідомило у відповідь на запит “Інтерфакс-Україна”. 

Фото: ZIK

Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає Міністерство культури, а з відповідними заявами до посадовців можуть звертатись РНБО, СБУ та Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

Минулого року за поданням СБУ до переліку внесли 103 особи, і зараз у ньому знаходяться 208 людей. 

Торік зі списку на підставі звернення СБУ вилучили російського співака Філіпа Кіркорова, який не приховує своєї підтримки російської агресії проти України та незаконно відвідував окупований Крим, аби давати там концерти.  Як пояснювали тоді у спецслужбі, зробили це через “судові прецеденти”.

Невдовзі Кіркорову заборонили в’їзд до України на три роки. 

Також у 2021-му до списку спочатку потрапили актори, які зіграли у російській стрічці “Солнцепёк”, однак невдовзі на підставі звернення СБУ Мінкульт визнав відповідні накази нечинними. До списку тоді помилково внесли українського актора Валентина Томусяка.

“Солнцепёк” – фільм, який знімали в окупованому Криму, що розповідає про російську збройну агресію на Донбасі, транслюючи наративи пропаганди РФ про іноземних найманців на Сході та утиски російськомовного населення. У фіналі режисери зобразили й найманців з ПВК “Вагнер”, які допомагають вбивати українських військових. 

Нагадаємо, що кримськотатарські активісти наприкінці минулого року закликали СБУ заборонити в’їзд російським артистам Василю Вакуленку (Баста), Ірині Воробйовій (Круг) та Єлизаветі Іванців (Ёлка), адже вони давали концерти в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter