“Система потребує доопрацювання”: Мінкульт цікавиться у СБУ, як український актор потрапив до списку нацзагроз

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністр культури Олександр Ткаченко звернувся до Служби безпеки України з проханням перевірити правильність потрапляння українського актора Валентина Томусяка до списку тих, хто загрожує національній безпеці.

Про це Олександр Ткаченко повідомив у телеграм. 

Валентин Томусяк. Фото: фейсбук-сторінка актора

Напередодні Мінкульт за поданням СБУ додав 32 актори, зокрема Томусяка, до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці. Зробили це офіційно через причетність їх до знімання російського фільму “Солнцепёк”.

Стрічка, яку знімали в окупованому Криму, розповідає про російську збройну агресію на Донбасі, транслюючи наративи пропаганди РФ про іноземних найманців на Сході та утиски російськомовного населення. У фіналі фільму режисери зобразили й найманців з ПВК “Вагнер”, які допомагають вбивати українських військових. 

“…не маю жодного відношення до цього продукту. Я не був в Росії, чи на анексованих територіях або в Криму з початку війни. Я не розумію, чому зараз під загрозою моя кар’єра та репутація, а ще мій емоційний стан”, – говорить Томусяк.

За словами міністра культури Олександра Ткаченка, ситуація з внесенням українського актора до списку доводить, що система визнання людей такими, що створюють загрозу нацбезпеці, потребує доопрацювання.

Процес знімання стрічки у Сімферополі. Фото: окупаційна адміністрація міста

“Міністерство культури та інформаційної політики досягло домовленості з СБУ про співпрацю щодо верифікації списків діячів культури, якщо йдеться про мистецькі проекти чи твори”, – запевнив урядовець.

Цього року Мінкульт вилучив російського співака Філіпа Кіркорова зі списку осіб, які становлять загрозу національній безпеці. Зробили це попри те, що росіянин не приховує своєї підтримку агресії проти України та незаконно відвідував окупований Крим, аби давати там концерти.  Як пояснювали тоді у СБУ, вилучили артиста зі списку через “судові прецеденти”. 

Вже наприкінці серпня Кіркорову знову заборонили в’їзд до України на три роки. 

Наразі у списку загроз національній безпеці  – 259 імен. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter