Мінфін хоче зобов’язати лікарні тримати гроші в держбанках: це може поламати медреформу

Дата: 29 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство фінансів розробило постанову, за якою хоче зобов’язати всі лікарні, центри сімейної медицини та інші медзаклади країни, яким платить Національна служба здоров’я України (НСЗУ), тримати ці кошти на казначейських рахунках. 

Про це повідомляє ЛІГА.Life.

Медична реформа в Україні розпочалась у 2018 році зі змін первинної медичної допомоги. Відтоді пацієнти почали обслуговуватися в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якого обрали самостійно. Медичні заклади, у яких працюють ці лікарі, почали отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ними договір. З поточного року вся система охорони здоров’я перейшла на прямі оплати від Національної служби здоров’я України.

Медзаклади стали комунальними некомерційними підприємствами й почали самостійно розпоряджатися своїм майном, а тому ніхто не вказував їм, як витрачати кошти.

Якщо пропоновані Мінфіном зміни ухвалять, НСЗУ терміново треба буде переукладати багато договорів як з лікарнями й центрами сімейної медицини, так і з аптеками, які беруть участь у програмі “Доступні ліки”. А це 5194 договори з медзакладами та 1200 договорів з аптеками.

“Зараз фактично аптечні заклади дають кредит державі, який вона їм повертає за два тижні за результатами звітів без жодного відсотка. Для багатьох аптек це інвестиція та соціальна функція. І лише стабільні оперативні оплати дозволяють утримувати поточну кількість аптек та залучати нові. Найбільше постраждають пацієнти – користувачі програми, для яких буде в рази зменшено географічний доступ до лікування”, – каже головна спеціалістка відділу роботи з договорами з аптеками Департаменту договірної роботи та моніторингу НСЗУ Ірина Ліштаба. 

Відомо, що програмою “Доступні ліки” користується 2,3 млн українців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter