Міндовкілля: Римський статут дозволить притягнути РФ до відповідальності за злочини проти екології

Дата: 22 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Ратифікація Римського статуту дасть можливість переслідувати винних у російських нападах, що свідомо спричиняють широкомасштабну, довготривалу і серйозну шкоду навколишньому природному середовищу та є воєнними злочинами.

Про це розповіли у Міндовкілля. 

Те, що лишилось від Каховського водосховища, внаслідок російського теракту на ГЕС. Фото: Planet Labs PBC

Шкода, завдана російськими військовими українській екології, вже перевищує у грошовому еквіваленті 2,5 трильйона гривень. Щодо кількості зафіксованих злочинів росіян проти природи, то мова йде про понад 5,5 тисячі.

“Довкілля більше не може залишатися мовчазною жертвою війни. Ратифікація Римського статуту дозволить значно посилити роботу МКС щодо притягнення росіян до відповідальності за злочини, вчинені на території України”, – каже міністр Руслан Стрілець

За словами посадовця, Україна як держава–учасниця МКС має ще більше можливостей створити перший у світі прецедент та притягти до кримінальної відповідальності країну-агресора за шкоду довкіллю внаслідок війни.

Під час тижня правосуддя в Гаазі кореспондентка ZMINA з’ясовувала, як можна домогтися відповідальності за підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах. Детальніше про це можете прочитати за посиланням.

ZMINA разом з експертами-екологами та правниками також розбиралася, який вплив має війна на природу.

Нагадаємо, що арктичні екосистеми Баренцевого моря опинилися під загрозою знищення через небачене раніше нарощування Росією військових потужностей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter