Мілітаризація кримської освіти: хто з освітян на півострові формує в українських дітей культ війни та насильства

Дата: 14 Січня 2021
A+ A- Підписатися

До мілітаризації освітнього простору в Криму та знищення української ідентичності кримських дітей причетні щонайменше 12 осіб: від так званих кримських “міністрів освіти” до вчителів шкіл.

Відповідний список оприлюднили Представництво президента в Автономній Республіці Крим, Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA та Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) під час пресконференції в Києві. 

Серед цих осіб – так звана “ексміністерка освіти, науки і молоді Республіки Крим” Наталія Гончарова, “начальник Управління освіти адміністрації Ялти” Ренард Кутковський, “директорка департаменту освіти і науки м. Севастополя” Олена Богомолова та інші.

За словами авторів дослідження, вони склали цей список, щоб привернути увагу до масових порушень прав дитини на території окупованого півострова та запобігти порушенням у майбутньому. “Патріотичні заходи виховання” занесених до списку осіб формують у свідомості кримських дітей ідентичність “універсального російського громадянина”, культ війни, насильства, сприйняття України та західних країн як ворогів, толерують злочини радянської влади та викривляють факти з української історії.

Керівниця служби з питань реінтеграції та деокупації Представництва президента України в АРК Олена Халімон зазначила, що в процес мілітаризації втягнуто дітей, починаючи з дитячих садків і до шкіл та ВНЗ.

“Ми не вважаємо, що всі вчителі чи освітяни в окупації є зрадниками чи мають нести відповідальність. Однак саме ті з них, які знищують, мілітаризують свідомість дітей, мають бути відомими та розуміти, що понесуть за це відповідальність”, – прокоментувала вона.

Заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін додав, що кримська система шкільної освіти пропагує службу в російських військах. Ба більше, на це витрачаються мільйони рублів з державного бюджету. Правозахисник переконаний: така пропаганда, особливо коли вона спрямована на дітей до 15 років, у яких ще не сформоване критичне мислення, по суті є однією з форм примусу до подальшої служби в збройних силах РФ.

“Такі дії окупанта слід розглядати як воєнний злочин з точки зору міжнародного гуманітарного права та як порушення норм Конвенції про права дитини”, – каже Чекригін.

Ситуацію в окупованому Криму слід розглядати в контексті 29-ї статті Конвенції про права дитини. Вона передбачає підготовку дитини до свідомого життя у вільному суспільстві в атмосфері розуміння, миру, терпимості та рівності, вважають експерти.

“Виховання в дітях позитивного ставлення до армії, військових формувань, схиляння дітей та молоді до служби в армії держави-окупанта порушує це базове право, закріплене в міжнародному документі, який Росія ратифікувала ще в 1993 році”, – пояснила керівниця освітнього напряму УГСПЛ Валентина Потапова.

Наразі Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя документує факти військової пропаганди серед дітей та стежить за станом освіти на тимчасово окупованому півострові.

За словами прокурорки Ольги Пірогової, українські правоохоронці вже готують підозру одному з організаторів військово-патріотичного виховання кримських дітей за пропаганду серед цивільного населення служби в армії країни-окупанта.

“Ми також встановили низку установ та організацій у Криму, які отримують фінансування та оснащення від РФ, погоджують програми військово-патріотичного виховання дітей та займаються пропагандою”, – додала вона.

Надалі правоохоронці використають список причетних до мілітаризації кримської освіти в кримінальних провадженнях. Він разом з іншими доказами стане підґрунтям для просування нових санкцій проти людей, причетних до грубих порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, ст. 438 Кримінального кодексу України не дозволяє застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, та інші порушення законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами. Стаття 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє державі-окупанту тиск і примус мешканців окупованої території до служби у своїх збройних силах, а також пропаганду на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта.

Прокуратура АРК та Кримська правозахисна група надіслали до Міжнародного кримінального суду (МКС) спільне інформаційне повідомлення про мілітаризацію кримських дітей як воєнний злочин. 

Як відомо, 11 грудня прокурорка МКС Фату Бенсуда завершила попереднє розслідування в справі “Ситуація в Україні”. Офіс прокурора збирається звернутися до суддів МКС із клопотанням про порушення кримінальної справи. 

Детальніше про мілітаризацію кримських дітей ви можете дізнатись у статті Миколи Мирного “Армія майбутнього”: як Росія мілітаризує українське дитинство в Криму”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter