Мешканці Херсонщини саботують плани окупантів паспортизувати регіон

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Жителі тимчасово окупованих територій Херсонщини саботують плани росіян щодо паспортизації регіону. 

Про це повідомляють в Центрі національного спротиву.

Фото: sprotyv.mod.gov.ua

Росіяни на Херсонщині з перших днів окупації говорять про плани видання російських документів тамтешнім мешканцям. Відомо, що деяких з викрадених людей у регіоні примушували підписувати заяву на отримання російського паспорта.  

Наприкінці травня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок приймання до громадянства РФ жителів Херсонщини, а названий росіянами “головою” адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо того ж дня проголосив про початок формування відповідних сервісних центрів для паспортизації. 

Ці пункти розмістили в захоплених будівлях паспортних центрів “Документ”, однак охочих скористатися їхніми послугами в регіоні немає. На тлі початку насильницької паспортизації партизани в Херсоні закликали спалити один з так званих паспортних столів. 

“Це все попри агітацію та спроби підкупу. За даними розвідки, людям пропонують 10 тисяч рублів за громадянство та підтримку референдуму, але підтримки серед населення все одно немає”, – кажуть у Центрі національного спротиву. 

Нагадаємо, що українське МЗС назвало “юридично нікчемним” указ Путіна про видавання російських паспортів на окупованих територіях.

Росія з 2019 року видає свої паспорти мешканцям ОРДЛО, а потім спростила цей процес і для мешканців підконтрольного українському уряду Донбасу. Світова спільнота різко засудила такі кроки.

На думку української влади, видання російських паспортів є елементом репресивної політики, а тому правоохоронці відкривають кримінальні провадження за такими фактами. 

Фотографія обкладинки: Jane Barlow / РА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter