“Менструація – різна, і це – ок”: у Львові відбулася вулична акція

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Львові активістки провели вуличну медіаакцію під назвою “Менструація – різна, і це – ок”. Вони прагнули привернути увагу львівʼян до теми стигматизації менструації.

Про це повідомляє громадська організація “Феміністична майстерня”.

Фото: “Феміністична майстерня”

“Чимало людей не знають, що це таке, коли вперше менструюють, думають, що вони помирають. Або ж не знають, що менструальна рідина — не синього кольору, як це показують в рекламі. Це – не норма. Ми, як суспільство, маємо з цим боротися. Тому і закликаємо вголос сказати, що менструація – це природно і красиво, її не треба соромитися чи говорити про неї лише пошепки”, – зазначають активістки.

Фото: “Феміністична майстерня”

“Феміністична майстерня” продовжує медіакампанію, спрямовану на нормалізацію цієї теми й хоче створити суспільство, де кожна людина відчуває себе комфортно та вільно. 

“Менструація – це природний процес. Це так же нормально, як для квітів – рости, для плодів – дозрівати. Суспільство зробило цей процес – табу, чимось соромітницьким”, – підкреслила громадська організація. 

Фото: “Феміністична майстерня”

Раніше, у лютому цього року, волонтерку та активістку Світлану Дубину заблокували у вінницькому чаті переселенців через її оголошення про лекцію щодо менструації. Адміністратор групи пояснив свої дії тим, що такі анонси нібито “ображають почуття чоловіків”, які також читають у чаті. 

Наступного дня після розголошення інциденту адміністратор чату перепросив Дубину та запросив її назад до групи. Активістка зазначила, що помічниця адміністратора провела з ним додаткову просвітницьку кампанію щодо питань жіночого здоровʼя. 

Нагадаємо, що у деяких країнах тотальна стигматизація менструації часто призводить до критичних наслідків. Так, у серпні минулого року у Непалі померла 16-річна Аніта Чанд, яка жила в окремій старій хатині, куди її вигнали рідні на час менструації. Там її вкусила змія.

У регіоні досі застосовується так звана практика “чхаупаді” – це форма табу, коли жінкам і дівчатам забороняють займатися побутовими справами під час менструації, оскільки вони тоді вважаються “брудними”. Це практикують переважно в західній частині Непалу.

Загалом ця практика заборонена в країні з 2005 року. За “чхаупаді” карають ув’язненням до трьох місяців і штрафом у розмірі 2 тисяч непальських рупій (близько 26 доларів).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter