У Непалі померла 16-річна дівчинка, яку змушували сидіти у старовинній хатині під час менструації: її вкусила змія

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Непалі померла 16-річна Аніта Чанд, яка жила в окремій старовинній хатині, куди її вигнали рідні на час менструації. Там її вкусила змія.

Про це пише The Guardian.

Дівчинка сидить у хатині в селищі на заході Непалу. Фото: Навеш Чітракар / Reuters

У регіоні досі застосовується так звана практика “чхаупаді” – це форма табу, коли жінкам і дівчатам забороняють займатися побутовими справами під час менструації, оскільки вони тоді вважаються “брудними”. Це практикують переважно в західній частині Непалу.

Загалом ця практика заборонена в країні з 2005 року. За “чхаупаді” карають ув’язненням до трьох місяців і штрафом у розмірі 2 тисяч непальських рупій (близько 26 доларів).

Правоохоронці розслідують смерть Аніти, водночас родина дівчини заперечує, що в неї були місячні, коли та померла.

До цього смерть від “чхаупаді” востаннє фіксували у 2019 році. Тоді 21-річна Парваті Будда Рават померла після того, як провела три ночі у вуличній хатині. Її смерть стала п’ятим зареєстрованим випадком того року. Зазначають, що жінки й дівчата гинули від нападів тварин і від вдихання диму після розпалювання вогнищ у хатинах без вікон. 

Смерть Рават стала поштовхом до загальнонаціональних програм і кампаній, спрямованих на заборону “чхаупаді”. Тисячі хатин, які раніше використовували для цієї практики, зруйнували, але зараз їх знову починають відбудовувати.

Нагадаємо, що Непал – не єдина країна, у якій досі утискають жінок у їхніх правах. Приміром, на початку серпня дівчинка-підліток вчинила суїцид, повісившись у своєму будинку у центральній провінції Афганістану Баміан. Через день після самогубства дівчини ще одна 23-річна жителька Афганістану застрелилася з гвинтівки. Як повідомляли ЗМІ, причиною цього стало домашнє господарство, до якого вона була прикута.

Загалом після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

На думку активістів, основною причиною сплеску самогубств серед жінок в Афганістані є обмеження їхніх прав. Багато жінок мають депресію, особливо через заборону на освіту та працевлаштування, оскільки це ще більше погіршує їхнє фінансове становище. Серед інших факторів – примусові шлюби, насильство в родині та відсутність соціального життя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter