Активістку Світлану Дубину заблокували в чаті ВПО через анонс лекції про менструацію (оновлено)

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Волонтерку та активістку Світлану Дубину заблокували у вінницькому чаті переселенців через її оголошення про лекцію щодо менструації. Адміністратор групи пояснив свої дії тим, що такі анонси нібито “ображають почуття чоловіків”, які також читають у чаті. 

Про це активістка повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Скриншот з відео Світлани Дубини

Так, зі скриншотів листування, які опублікувала Світлана, видно, що вона запитала в адміністратора групи про причину її блокування в групі переселенців. Волонтерка зазначила, що організація “ВІСЬ” проводить безоплатні заходи для переселенок і дітей, однак не спамить анонсами в чаті. На що адміністратор відповів, що на дописи Світлани скаржилися чоловіки, які є в групі.

Скриншот листування Світлани Дубини з адміністратором групи

За словами адміністратора, один з учасників групи їв спагеті з кетчупом, і, коли побачив повідомлення про менструацію, йому нібито стало зле. Активістка зазначила, що менструація – це питання жіночого здоровʼя і цей процес є необхідним, зокрема, для народження дітей. 

Згодом Дубина зняла відеореакцію на ці повідомлення. Вона зазначила, що може повернути чоловікові спагеті та пояснити, що менструація – природний процес, почувши про який не варто втрачати свідомість чи відмовлятися від їжі.

Тож громадська організація “ВІСЬ” запрошує дівчат (16+) та жінок на “Академію турботи про себе”. Зустріч відбудеться у форматі неформальної розмови з гінекологинею. Під час заходу розглядатимуться такі питання:

  • менструальний цикл: поняття, тривалість, особливості;
  • види гігієнічних засобів;
  • особливості гігієни під час менструації;
  • руйнування стигми, стереотипів та міфів навколо менструації.

Зустріч відбудеться у Вінниці 10 лютого, о 15:00. Триматиме дві години.

Для участі слід зареєструватися

Оновлено: Наступного дня після розголошення інциденту адміністратор чату перепросив перед Світланою Дубиною та запросив її назад до групи. Активістка зазначила, що помічниця адміністратора провела з ним додаткову просвітницьку кампанію щодо питань жіночого здоровʼя. 

Нагадаємо, що колишній ректор Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Володимир Кравець, який зараз є радником нового ректора, поширював на занятті сексистські й стереотипні наративи про жінок – розповідав, що дівчата самі “провокують зґвалтування”, а також ділився роздумами про “несподівану жіночу логіку”.

Крім того, неодноразово лунали й жарти із сексуальним підтекстом та мізогінні твердження на зразок “Якщо в жінки місячні – її треба відсилати в ліс”. Це відбувалося в межах дисципліни “Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter