Меморіальний фонд Курта Шорка відзначив роботу ІМІ в захисті прав журналістів

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Меморіальний фонд Курта Шорка відзначив роботу Інституту масової інформації у сфері захисту прав журналістів. Фонд зробить внесок у 5 тисяч доларів, щоб підтримати поточну роботу інституту у сфері безпеки й захисту прав журналістів.

Про це йдеться на сайті Премії Курта Шорка.

Обкладинка ІМІ із сайту

Організатори премії зазначили, що цього року більшість заявок на нагороди була з України.

“Усвідомлюючи труднощі, з якими стикаються журналісти під час репортажів з регіону, Меморіальний фонд Курта Шорка радий зробити внесок у розмірі 5 тисяч доларів США для київського Інституту масової інформації, щоб підтримати його поточну роботу з моніторингу нападів на журналістів, підтримки безпеки журналістів та для проведення професійних тренінгів для журналістів, що працюють на передовій”, – йдеться в повідомленні.

Асамі Терадзіма здобула премію “Місцевий репортер” 2023 року. Терадзіма – журналістка провідної англомовної онлайн-газети України Kyiv Independent. Репортажі зі східного Донбасу в Україні Терадзіми проливають світло на жорстокі реалії війни очима українських солдатів. Журі описало роботу Терадзіми як “переконливе дуже корисне доповнення до висвітлення найбільшої історії покоління”.

У номінації “Фіксер новин” у 2023 році переміг сирійський курдський журналіст Хішам Арафат. Із 2011 року він активно висвітлює конфлікти в Сирії та Іраку, співпрацюючи як з місцевими, так і з міжнародними інформаційними агентствами та ЗМІ. Використовуючи свою широку мережу зв’язків і розуміння місцевого контексту, він зміг забезпечити доступ до колишніх бойовиків “Ісламської держави”, що утримувалися в переповненій в’язниці, яку охороняли курди. 

Леа Полверіні, французька журналістка-фрилансерка і редакторка, яка висвітлює міжнародні новини та порушення прав людини, отримала премію в номінації “Фрилансер”. Полверіні отримує нагороду за свою серію матеріалів про мусульманські меншини, які зазнають переслідувань у регіоні Сіньцзян у Китаї. Журі зазначило, що її робота “розкрила обличчя жертв і показала сторону країни, яку дуже багато людей або організацій готові ігнорувати”.

Зазначимо, що Премія імені Курта Шорка 22-й рік поспіль відзначає хоробрих журналістів за висвітлення конфліктів, корупції й несправедливості та має ім’я американського журналіста-фрилансера, вбитого в Сьєрра-Леоне 2000 року під час виконання редакційного завдання Reuters. 

Кожен із трьох переможців отримає грошову винагороду в розмірі 5 тисяч доларів США та підвищення уваги до своєї роботи через згадки в мультимедійній кампанії на каналах соціальних мереж Thomson Reuters Foundation. Полверіні та Терадзіма також виступатимуть на панельній сесії, модератором якої буде міжнародний кореспондент Ялда Хакім, на щорічній конференції фонду, яка відбуватиметься в Лондоні 19 та 20 жовтня.

Українці також увійшли до фіналу премії в таких категоріях:

Номінація “Фіксер новин” – Олександр (Сашко) Чубко, Алла Дідур, Марта Родіонова; Анна Власенко.

Номінація “Фрилансер новин” –  Анастасія Магазова.

Нагадаємо, що переможцем щорічної журналістської Премії імені Георгія Гонгадзе став Богдан Логвиненко – український письменник, літературознавець, журналіст, редактор, телеведучий, блогер, громадський діяч, співзасновник і керівник мультимедійного проєкту Ukraїner.

У США Колумбійський університет також оголосив переможців Пулітцерівської премії 2023 року, серед них – четверо українських журналістів: Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василіса Степаненко й Стас Козлюк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter