Стали відомі лауреати Пулітцерівської премії: серед них – четверо українських журналістів

Дата: 09 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У США Колумбійський університет оголосив переможців Пулітцерівської премії 2023 року, серед них – четверо українських журналістів: Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василіса Степаненко й Стас Козлюк.

Імена лауреатів оприлюднили на сайті премії.

Бомбосховище в одному зі спорткомплексів Маріуполя, 27 лютого 2022 року. Джерело: АР Photo / Мстислав Чернов

Нагороду в номінаціях “За служіння суспільству” та Breaking News Photography отримало інформаційне агентство Associated Press (AP) за фотороботи з обложеного російськими військами Маріуполя авторства Малолєтки, Чернова та Степаненко, а також французької кореспондентки Лорі Хіннат.

Редакція AP зазначила, що журналісти видання майже три тижні були єдиними медійниками в Маріуполі. Їхні фото та відео, за словами мера міста, привернули увагу світу до подій в Маріуполі, і це змусило росіян відкрити маршрут евакуації для тисяч мирних жителів.

The New York Times отримало Пулітцерівську премію за міжнародні репортажі про війну в Україні, зроблені, зокрема, й українським журналістом Козлюком.

Нагороду вручено “за непохитне висвітлення вторгнення Росії в Україну, зокрема восьмимісячне розслідування загибелі українців у місті Буча та російського підрозділу, відповідального за вбивства”, йдеться на сайті премії.

Повний перелік переможців – тут.

Минулого року найпрестижнішою нагородою в журналістиці відзначили роботи про напад прихильників Трампа на Капітолій, виведення американських військ з Афганістану та боротьбу з COVID-19 в Індії.

Тоді ж колективну Пулітцерівську премію в спеціальній номінації – Special Awards and Citations – отримали всі українські журналісти “за відвагу, витривалість та відданість правді” під час російської агресії.

Нагадаємо, що Пулітцерівська премія присуджується Колумбійським університетом. Вона вважається однією з найпрестижніших світових нагород у галузі журналістики. Першим лауреатом 1917 року став американський журналіст Герберт Своуп. Нагороду він отримав за серію публікацій під заголовком “Зсередини Німецької імперії” в газеті The New York World.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter