У США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії: українських журналістів відзначили спеціальною нагородою

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У США Колумбійський університет оголосив лауреатів Пулітцерівської премії 2022 року: цьогоріч найпрестижнішою нагородою в журналістиці відзначили роботи про напад прихильників Трампа на Капітолій, виведення американських військ з Афганістану та боротьбу з COVID-19 в Індії.

Повний перелік видань та журналістів – переможців у кожній категорії – оприлюднили на офіційному сайті премії.

Український журналіст Мстислав Чернов у заблокованому росіянами Маріуполі. Фото: Євген Малолєтка / АР

Спеціальну нагороду журі присудило всім українським журналістам “за відвагу, витривалість та відданість правді” під час російської агресії.

Перелік цьогорічних лауреатів:

Видання The Washington Post – за об’єктивну розповідь про напад на Капітолій у Вашингтоні 6 січня 2021 року прихильників експрезидента Дональда Трампа.

Співробітники Miami Herald – за висвітлення руйнування кондомініумного комплексу Champlain Towers South, у якому поєднано чіткий та співчутливий текст із вичерпними новинами та звітами про відповідальність.

Журналісти Корі Г. Джонсон, Ребека Вулінгтон та Елі Мюррей із Tampa Bay Times нагороджені за переконливе викриття високотоксичних небезпек на єдиному у Флориді заводі з перероблення батарей, що змусило вжити заходів безпеки для належного захисту працівників та мешканців поблизу.

Співробітники журналу Quanta, зокрема Наталі Волчовер, – за репортаж про складнощі побудови космічного телескопа Джеймса Вебба, розробленого для сприяння новаторським астрономічним і космологічним дослідженням.

Медісон Гопкінс із Better Government Association та Сесілія Реєс із Chicago Tribune – за дослідження тривалої історії Чикаго щодо невдалого дотримання правил безпеки в будівництві та пожежної безпеки.

Співробітники The New York Times – за проєкт оцінювання тривожної моделі смертельних зупинень поліцією на дорогах, що продемонстрував, як можна було уникнути сотень смертей і як офіцери зазвичай уникали покарання.

Співробітники The New York Times – за повідомлення, які викрили величезні жертви серед цивільного населення внаслідок авіаударів під проводом США в Іраку, Сирії та Афганістані.

Дженніфер Сеньйор із The Atlantic – за нарис про родину, яка зазнала втрат після теракту 11 вересня 2001 року.

Мелінда Геннебергер із The Kansas City Star – за колонки з вимогою справедливості щодо ймовірних жертв відставного поліцейського детектива, звинуваченого в сексуальному насильстві.

Саламіші Тіллет із The New York Times – за наукові статті про роль афроамериканців у мистецтві та масовій культурі, у яких поєднано академічний і неакадемічний критичний дискурс.

Ліза Фалькенберг, Майкл Лінденбергер, Джо Холлі та Луїс Карраско з Houston Chronicle – за кампанію, що розкрила тактику шахрайства на виборах і виступила за розумні реформи голосування.

Фахмід Азім, Ентоні Дель Кола, Джош Адамс та Уолт Хікі з Insider – за використання графічних репортажів і засобів коміксів про утиски уйгурів у Китаї.

Маркус Яма з Los Angeles Times – за необроблені та термінові зображення виходу США з Афганістану, які відбивають людську ціну історичних змін у країні.

Він Макнеймі, Дрю Ангерер, Спенсер Платт, Семюель Корум і Джон Черрі з Getty Images – за фотографії нападу на Капітолій США.

Аднан Абіді, Санна Іршад Матту, Аміт Дейв і покійний данський фотограф Сіддікі з Reuters – за фоторепортажі про жертв COVID-19 в Індії.

Співробітники Futuro Media в Нью-Йорку та PRX у Бостоні – за фото чоловіка, який повертається в суспільство після більш ніж 30 років ув’язнення.

Пулітцерівська премія – найпрестижніша нагорода США в журналістиці, літературі, музиці та театрі. Заснована угорсько-американським журналістом і видавцем Джозефом Пулітцером. Вперше премію вручили у 1917 році.

У різні роки лауреатами премії ставали історик і журналіст Артур Шлезінгер; відомий дослідник Девід Кілцер; журналіст Джеймс Рестон; фотограф Нік Ют, автор фотографії про війну у В’єтнамі – дівчинки після атаки напалмом; письменники Ернест Хемінгуей, Гарпер Лі, Вільям Фолкнер, Юджин О’Ніл, Теннессі Вільямс, Артур Міллер, Маргарет Мітчелл, Джон Апдайк, Френк Маккурт та інші.

2009 року вперше в історії премії фіналістом стало онлайн-видання – вебсайт Politico.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter