НСЖУ засудила агресію щодо журналістів під час судового засідання у справі Медведчука

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України стурбована черговими публічними виявами агресії щодо представників ЗМІ, що трапилися в Печерському райсуді Києва 13 травня під час висвітлення судового засідання з обрання запобіжного заходу нардепу від “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку.

Поліція повинна провести належне розслідування порушення прав представників ЗМІ, а на систематичні вияви хамства нардепа Іллі Киви від цієї ж політсили щодо журналістів має відреагувати керівництво Верховної Ради, йдеться в публічній заяві НСЖУ у фейсбуку. 

Джерело: скриншот hromadske

Згідно зі свідченнями кореспондентів та оприлюдненими відео, незаконні дії проти представників ЗМІ перед приміщенням суду вчиняли невідомі чоловіки в цивільному. Зокрема, зафіксовано інциденти з фотокореспондентом видання “Букви” Яном Доброносовим, знімальною групою “Громадського” та журналістом Watchers.Media Станіславом Козлюком

“У залі судових засідань нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива чіплявся до оператора телеканалу “24”. Пан Кива лаявся, що через журналіста, який виконує свій професійний обов’язок, він погано бачить перебіг засідання”, – йдеться в повідомленні. 

Як наголосили в НСЖУ, Кива систематично цькує представників медіа та погрожує  їм, через що нещодавно потрапив до антирейтингу “Вороги преси – 2021”. 

На думку адвоката, секретаря спілки Валерія Макеєва, правоохоронним органам слід розглянути вказані епізоди агресії щодо представників ЗМІ “на предмет відкриття кримінального провадження за ст. 171 КК України”.

Водночас в НСЖУ закликали Верховну Раду України засудити систематичну некоректну поведінку нардепа Іллі Киви щодо журналістів та вплинути на політика, щоб той припинив практику цькування ЗМІ.

Під час судового засідання в справі Медведчука невідомі чоловіки блокували вхід до Печерського суду й разом з нардепом Кивою заважали журналістам працювати. Поліція в ситуацію не втручалася.

За даними “Детектора медіа”, Кива заважав вести стрим журналістці “Громадського” Вікторії Рощиній і некоректно висловлювався на адресу журналіста видання Богдана Кутєпова, охоронець Медведчука тримав Яна Доброносова ліктем під горло та не пускав до суду. Стас Козлюк підтвердив, що люди в цивільному блокували підходи до суду, чим заважали професійній діяльності журналістів.  

Нагадаємо, що генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри в державній зраді народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку, власнику санкційних проросійських телеканалів NewsOne, ZIK та “112 Україна” 11 травня. Також їх підозрюють у допомозі Росії в підривній діяльності проти України шляхом ведення інформаційної війни та сприянні “націоналізації” майна України окупантами в Криму.  

13 травня відбулося засідання щодо обрання запобіжного заходу Медведчуку, його відправили під цілодобовий домашній арешт.

Якщо провина політика за всіма інкримінованими злочинами буде доведена, йому загрожує до 15 років в’язниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter