Фотожурналіста Макса Левіна знайшли загиблим під Києвом

Дата: 02 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла тіло фотожурналіста та документаліста Макса Левіна, який зник 13 березня. 

Про це повідомляє видання LB, з яким Левін співпрацював понад 10 років.

Фото: LB.ua

Як зазначає видання, Максим у супроводі Олексія Чернишова, військовослужбовця та в минулому фотографа, 13 березня відправився у Гуту Межигірську, щоб документувати наслідки російської агресії. Вони залишили машину та пішли в бік села Мощун. З того часу зв’язок із обома чоловіками зник.

Пізніше стало відомо, що в районі, де Левін збирався працювати, розпочались інтенсивні бойові дії.

Місцезнаходження та доля Олексія Чернишова наразі не встановлені. 

Як повідомили Інституту масової інформації в Офісі генерального прокурора, “за попередньою інформацією беззбройного Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили шляхом двох пострілів зі стрілецької зброї”.

Вишгородська окружна прокуратура веде кримінальне провадження за фактом порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 КК України). 

Максим Левін народився 7 липня 1981 року в Боярці Києво-Святошинського району Київської області.

Закінчив Київський політехнічний інститут (нині Національний технічний університет України) за спеціальністю “інженер комп’ютерних систем”).

Працював фоторепортером, фотографом-документалістом. Співпрацював з газетою “Киевские ведомости”, фотоагенством “Фотолента”, інформаційним агентством УНІАН.

Як фрілансер працював у журналах “Фокус”, “Профіль”, “Український Тиждень”, інформаційних агентств Reuters та Associated Press.

Його фото публікували такі видання, як Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, ELLE, TV-24, Radio Bulgaria, Ukraine Crisis Media center, Vatican news, Радіо Свобода. З 1 червня 2020 року — відеограф та фотограф у hromadske.

Від початку війни на Донбасі 2014 року працював там як документальний фотограф. Влітку того року йому разом ще з трьома репортерами вдалося вирватися з так званого Іловайського котла. 

“Не можемо повірити, що ми живі. Сьогодні я (LB.ua), Маркіян Лисейко (Укрінформ), Іван Любиш-Кірдей, Георгій Тихий (німецьке тв ARD) вирвалися з оточення в Іловайську — пережили другий день народження. Потрапивши під перший обстріл і засаду, ми вирвалися трохи вперед. Потрапили ще в дві засади, перед нами підбили наш танк. Кароч, ми сьогодні другий раз народилися. Відбулися незначним пораненням водія (мене), розбитим вікном — втрапило десь три кулі. Одна пролетіла через весь салон. Чудом не втрапило в нас декілька ракет (чи з гранатомета)”, — написав він тоді у фейсбуку.

Пізніше Левін створив документальний проєкт AFTER ILOVAISK — задля збереження пам’яті та переосмислення трагічних подій, які мали місце в серпні 2014 року поблизу міста Іловайськ Донецької області. Тоді росіяни, попри домовленості про “зелений коридор”, розстріляли українських добровольців і військових.

Батько чотирьох синів, 2014-го року пішов у декретну відпустку, аби більше бути з дітьми. Автор проєктів про відповідальне батьківство “Отцовский клуб” і “Татусі-одинаки”.

5 червня 2015 року нагороджений орденом “За заслуги” III ступеня — за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної журналістики, багаторічну сумлінну працю та високу професійну майстерність.

2015 року в чеській Празі на відкритті виставки “Донбас: Війна і мир” Максим навів приклад відомої чорно-білої світлини Ніка Ата, зробленої 1972 року під час війни у В’єтнамі. На ній маленька оголена дівчинка плачучи рятується від бомбардування напалмом.

“Ця фотографія допомогла зупинити війну. Напевно, кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупине й українську війну”, — сказав тоді Левін.

Видання LB публікує номери рахунків для допомоги родині Максима Левіна:

Монобанк: 4441114420335646 – Зоряна Стельмах;

ПриватБанк: 5168757403122528 Інна Варениця.

Дату і місце прощання із Максом Левіним родина повідомить найближчим часом.

Нагадаємо, за даними Інституту масової інформації, з початку повномасштабної війни і до 31 березня пʼятеро журналістів загинули, виконуючи свої професійні обовʼязки, девʼятеро – були поранені, двоє – зникли безвісти і щонайменше двоє – перебували у полоні.

Росіяни близько 6 днів тримали в полоні журналістку hromadske Вікторію Рощину в окупованому Бердянську. У Маріуполь загарбники викрадали декількох представників місцевого медіахолдингу.

Від російських куль в Ірпені на Київщині загинув 51-річний американський журналіст Брент Рено, який працював для Time. Під обстріли потрапляли британський кореспондент Fox News і журналіст із Швейцарії, чию машину окупанти також пограбували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter