Майже тисяча роботодавців отримали компенсації за облаштовані робочі місця для працівників з інвалідністю

Дата: 28 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

За рік, відколи працює урядова програма з виплати компенсацій роботодавцям за облаштування безбар’єрних робочих місць, гроші отримали 917 роботодавців.

Про це розповіли в уряді.

Фото: ALPA PROD / shutterstock

За рік працевлаштувати на підприємства вдалося 1013 людей з інвалідністю, зокрема й ветеранів.

Серед роботодавців, які отримали компенсації, – представники будівельної, медичної та виробничої сфер, сільського господарства, авторемонтних майстерень та інші.

Сума компенсації за меблі, обладнання та інші допоміжні засоби становить до 106,5 тисяч гривень для людей з інвалідністю I групи, а також до 71 тисяч – для людей з інвалідністю II групи.

Компенсувати можна купівлю спеціалізованих столів і стільців, поручнів, розсувних дверей, транспортерів, підіймачів для робочих місць, брайлівських клавіатур, сенсорних комп’ютерних дисплеїв, допоміжних засобів для відтворення звуку та спеціальних програм.

Урядовці кажуть, що запозичили досвід з Естонії.

“Ми адаптували підхід під наші реалії, й нині також маємо свої успіхи. Кожна людина, незалежно від стану здоров’я та посади, повинна мати комфортне та безпечне робоче місце. Враховуючи реалії війни, ми розуміємо, що людей з інвалідністю буде більше”, – каже директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк.

У 2024 році на виплату компенсацій роботодавцям заклали в бюджеті 68 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що за два роки кількість людей з інвалідністю в Україні зросла на 10%. Натомість торік усього 0,1% українців з інвалідністю змогли знайти роботу.

Нардепи попередньо ухвалили законопроєкт про працевлаштування людей з інвалідністю, що мав би запровадити новий підхід, але відтоді документ лежить у парламенті без руху. Як свідчать дослідження, брак знань серед українських роботодавців призводить до високого рівня недовіри між ними та працівниками з інвалідністю.

ZMINA детально розповідала, з якими саме викликами вони стикаються під час пошуку роботи та як країна має подолати ці бар’єри.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter