Майже третина пенсіонерів в Україні мають менш як 3 тисячі гривень пенсії

Дата: 08 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Попри те що середній розмір пенсії в Україні у 2023 році становить понад 5,3 тисячі гривень, щонайменше 30% пенсіонерів отримують менш як 3 тисячі гривень. 

Про це розповіли в Опендатаботі. 

Загальна кількість пенсіонерів нині становить понад 10,5 мільйона осіб, а найбільше їх мешкає на Дніпропетровщині, у Києві та на Харківщині – 886 тисяч, 750 тисяч та 725 тисяч відповідно.

Найбільшу пенсію в понад 10 тисяч гривень мають лише 10,4% з них. Водночас є й ті, хто отримує менш ніж прожитковий мінімум, що становить 2 589 гривень. Так, судячи зі статистики, 0,6%, або понад 63 тисячі, пенсіонерів отримують менш як 2 тисячі гривень щомісяця.  

Також кількість пенсіонерів стрімко скорочується. Так, якщо щорічно їх ставало менше в середньому на 2%, то лише за другий квартал поточного року їхня кількість скоротилася на 140 тисяч людей. 

Якщо ж казати про проміжок від початку повномасштабного вторгнення, то цифра становить 288 тисяч людей.

Фото: Gleb Garanich / Reuters

Аналітики припускають, що, найімовірніше, різкий спад у другому кварталі 2023 року пов’язаний з оновленими у звіті Пенсійного фонду даними про пенсіонерів на Херсонщині, Донеччині, Луганщині та в Запорізькій області.

Водночас раніше Управління Верховного комісара з прав людини при ООН критикувало українських посадовців за те, що повномасштабна війна непропорційно вдарила по літніх людях, які становлять чверть населення країни. До прикладу, люди, старші за 60 років, за рік великого вторгнення становили 32% серед загиблих цивільних у випадках, у яких фіксували вік.  

Сталося це, на думку експертів, через ігнорування органами влади особливих потреб цієї категорії населення. 

Нагадаємо, за оцінкою ООН, дві третини серед українських пенсіонерів – це жінки. Водночас виплати для них у середньому на 30% нижчі, ніж для чоловіків.

Разом з цим унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну загалом майже чверть громадян опинилися за межею бідності або ж витрачають на день менш як 260 гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter