Майже 6 тисяч ветеранів та їхніх рідних пройшли цьогоріч психологічну реабілітацію

Дата: 02 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Цього року психологічну реабілітацію пройшли 5,7 тисячі українських ветеранів та їхніх рідних. 

Про це повідомили в Міністерстві в справах ветеранів. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Carol Guzy / NPR

Окрім психологічної реабілітації ветеранів та їхніх рідних, цього року також понад тисячу важкопоранених військовослужбовців відправили на лікування та реабілітацію до 12 держав.

Серед країн, які приймали українських захисників, Нідерланди, Франція, Ірландія, Норвегія, Данія, Іспанія, Польща, ФРН, Італія, Румунія, США та Ізраїль. 

“Військові медики, незважаючи на небезпеку та високу завантаженість, навіть у непристосованих приміщеннях та складних умовах роблять усе можливе для збереження життя та здоров’я не тільки військовослужбовців, але і місцевого населення, яке потребує медичної допомоги”,додає головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний, підбиваючи підсумки 2022 року.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилося на психологічному стані як військових, так і цивільних українців та українок. Так, понад 60% опитаних, психологічним станом яких поцікавилися соціологи, сказали, що відчули погіршення.

Найбільше проблеми відчувають мешканці деокупованих та прифронтових територій, зон бойових дій, старші люди, менш забезпечені, ті кому довелося розділитись із сім’єю, та ті, хто втратив близьких на війні. Останніх, судячи з опитувань, налічують щонайменше 5% серед усього населення.

На погіршення психологічного стану впливає серед іншого й втрата роботи. Лише офіційно через повномасштабне російське вторгнення роботу втратили майже 5 мільйонів українців, а найбільше безробіття вдарило по жінках та мешканцях сходу. 

Нагадаємо, що ZMINA зібрала контакти організацій, які надають як безоплатну психологічну підтримку, так і платні консультації. Переглянути цей перелік ви можете за посиланням
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter