Майже половина українців підтримує рішення припинити мовлення ZIK, NewsOne та “112 Україна”

Дата: 10 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

49% опитаних підтримують рішення припинити мовлення телеканалів “112 “, NewsOne, ZIK, ще 41% – не підтримують цього.

Про це свідчать дані дослідження соціологічної групи “Рейтинг”. 

Із 6 до 8 лютого соціологи опитали 2,5 тисячі українців віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Виявилося, що 78% опитаних знають про те, що президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти телеканалів, а 21% – не знають.

З моменту запровадження санкцій, як розповіли соціологи, рівень підтримки цього рішення зріс із 42 до 49%, натомість кількість критиків зменшилась із 47 до 41%. Також дослідники наголосили, що серед опитаних, які знають про рішення, рівень його підтримки ще вищий (57%), а кількість критиків менша (37%).

Висловилися респонденти й щодо питання запровадження державою санкцій проти фізичних та юридичних осіб України, якщо їхня діяльність шкодить інтересам держави: 46% однозначно підтримують такі дії, а 26% – радше підтримують. Водночас у разі наявності доказів причетності цих осіб до терористичної діяльності або сепаратизму рівень підтримки санкцій проти них зростає до 85% (67% – однозначно підтримують, 18% – радше підтримують).

Нагадаємо, що 3 лютого президент підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, зокрема, через механізм позасудового обмеження мовлення. Небезпечним прецедентом, який згодом можуть використати для тиску на інших мовників, назвали блокування в Національній спілці журналістів.  

Докладніше про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова, читайте в розборі ZMINA.

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter