“Мабуть, повідбивали йому все всередині”: мати розповіла, як у “комендатурі” окупованої Горностаївки закатували 28-річного Руслана Руснака

Дата: 18 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Мешканця селища Горностаївка Херсонської області та колишнього учасника АТО Руслана Руснака росіяни затримали 20 листопада 2023 року. Того ж дня чоловіка закатували до смерті у окупаційному “відділку поліції“. Через широкий розголос росіяни навіть почали розслідувати обставини цієї смерті і затримали кількох керівників горностаївського “відділку”. 

Про це Центру журналістських розслідувань розповіла його мати Раїса Руснак.

Раїса Руснак з сином Русланом. Фото з соцмереж

За її словами, у січні 2023 року росіяни прийшли з обшуком до будинку Руснака. Вибивши вхідні двері, окупанти вдерлися до оселі та заходилися шукали зброю.

Вдруге росіяни прийшли до будинку Руснаків 20 листопада 2023 року. Їх було четверо, вони питали, де знаходиться Руслан. Мати хлопця відповіла, що він мешкає у своєї знайомої. Тоді ж жінка пригадала, як перед цим окупанти забрали батька братів Штепів і чоловіки самі прийшли до росіян, щоб батька звільнили.

“Довелося сказати. Руслан сам мені колись сказав: “Ма, не дай Бог, якщо вони прийдуть до тебе і заберуть, то я сам прийду до них і здамся. Я не дозволю, щоб тебе мучили“… Якби я знала, чим усе закінчиться, то краще б росіяни мене вбили, а не сина, – каже Раїса.

Від матері росіяни одразу ж поїхали до Руслана. Під час затримання чоловіка вони повалили його на підлогу, побили, зв’язали позаду руки, а потім відвезли до “окупаційної комендатури”.

21 листопада 2023 року окупанти привезли на допит до “комендатури” і саму Раїсу. Там їй погрожували ув’язненням та звинувачували українську армію в “обстрілах” подвір’я Руснаків (напередодні до них у двір прилітало декілька снарядів). 

З жінкою, зокрема, “спілкувався”42-річний підполковник поліції з Краснодарського краю РФ Андрій Полевщиков, призначений керівником незаконного створеного “відділку поліції” Горностаївки. Він звинуватив Руслана у нібито корегуванні вогню через обстріл окупаційного “відділку поліції”.

Андрій Полевщиков. Скриншот відео окупаційного телеканалу “Таврія”

Того ж дня, 21 листопада 2023 року, в ЗМІ з’явилась інформація про загибель Руслана, хоча матері про це ніхто не повідомляв.

28 листопада росіяни вдруге привезли Раїсу до “комендатури”, де Полевщиков повідомив їй про смерть сина. При цьому він продовжував звинувачувати чоловіка у коригуванні вогню, що призвело нібито до пошкодження кількох їхніх об’єктів. 

“У нас для вас погана новина. Чому ви не лікували свого сина? У нього відкрилась виразка, і він стік кров’ю. Але не переживайте, ми зараз поїдемо в Нижні Сірогози, там морг. Ми вам допоможемо з похоронами, все буде нормально, не переживайте“, – пригадує Раїса слова Полевщикова.

У морзі під час впізнання тіла Раїса звернула увагу на дату смерті: “Народився 4.11.1995, помер 20.11.2023”.

“Відкрили труну, а в ній Русланчик лежить. Дивитися на нього було страшно: у нього руки сині були, очі відкриті, чорні вії і зуби відкриті. Лице перекошене. Мабуть, повідбивали там йому все всередині“, – розповідає мати.

У свідоцтві про смерть зазначалося, що Руслан помер від “гострої крововтрати та хронічної виразки 12-палої кишки”. Документ підписав місцевий колаборант Олександр Кайфель, який до війни працював судово-медичним експертом обласного бюро судово-медичної експертизи.

 

Висновок про смерть Руслана Руснака, підписаний колаборантом Олександром Кайфелем. Фото: Олег Батурін/ЦЖР

Як стверджує родина загиблого, Руслан ніколи не скаржився на зазначені у свідоцтві хвороби, тому вони не вірять висновкам окупаційних судмедекспертів.

Після моргу росіяни повезли Раїсу до горностаївського цвинтаря, щоб одразу поховати Руслана. Окупанти заздалегідь вирили яму, в яку опустили труну, а потім закопали її. За словами матері, все відбулося дуже швидко. 

Через декілька днів до будинку Руснаків знову прийшли росіяни, але Раїса вже виїхала з окупації.

“Коли просто повз будинок проїжджала якась поліцейська машина, мене всю трясло. Я все думала: може, це знову до нас їдуть… Плакала я кожну ніч. Страшно самій було в хаті. Кіт один був зі мною. Більше нікого“, – згадує вона.

Через те, що інформацію про смерть Руснака під час затримання широко поширили у медіа, зокрема за кордоном, росіяни були змушені почати розслідування цього випадку. На російських ресурсах з’явились повідомлення про затримання майже всього керівництва Горностаївського “відділку поліції”. Зокрема, затримали керівника Андрія Полевщикова, заступника та підполковника В. Меркулова, капітана В. Плюхіна, керівника карного розшуку і майора А. Денисова, старшого лейтенанта Ігоря Піменова. Однак в якийсь момент  росіяни просто припинили “розслідувати” справу Руслана.

За даними російських ЗМІ, лейтенант Піменов, мешканець міста Люберці Московської області, зізнався у катуваннях та жорстокому побитті Руснака. За його словами, росіяни вимагали від хлопця зізнатися у наведенні на них українських безпілотників. Руслан помер о 16:00 під час допиту. 

Ігор Піменов. Фото: ASTRA

Нагадаємо, на початку жовтня 2024 року в окупованій Каховці Херсонської області росіяни затримали 45-річного Володимира Закаблука і закатували його до смерті. Чоловік працював на місцевому підприємстві ТОВ АТ “Каргілл”, яке є філією олійноекстракційного заводу. З 2004-го по 2008 рік чоловік відкрив ФОП для надання транспортних послуг.

Подружжя підприємців з Мелітополя Тетяну й Олега Плачкових викрали ефесбівці у вересні 2023 року. Їх звинуватили у нібито шпигунстві. Згодом донька Тетяни Людмила Мельникова дізналася, що її мама перебуває в реанімації мелітопольської лікарні через “кому невідомого походження”. Вона звернулася до ФСБ із проханням дозволити перевезти матір до медичного закладу на підконтрольній території, однак 23 травня 2023 року Тетяна померла, а місцезнаходження Плачкова досі невідоме.

Слідчі поліції Херсонщини скерували до суду ще одну справу 29-річного працівника ФСБ Яна Заневського, який незаконно позбавив волі й катував цивільних під час окупації Херсонської області. За даними правоохоронців, російський ефесбівець народився у Москві. Його батько В’ячеслав Заневський, колишній керівник охорони президента-втікача Віктора Януковича. Після початку повномасштабного вторгнення він сконтактував сина з “правоохоронцями”, які передали йому персональні дані місцевих жителів Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей. Завдяки цьому Заневський-молодший, який користувався позивним “Ладья” здійснював на окупованих територіях фільтраційні заходи, вишукував проукраїнськи налаштованих громадян, викрадав та катував їх. За скоєне Заневському загрожує 12 років позбавлення волі. 

Мешканця селища Любимівка Херсонська області 43-річного Олексія Грінька російські військовослужбовці викрали 22 березня 2024 року. Чоловікові на голову натягли мішок, заштовхали до машини та вивезли в невідомому напрямку. Де наразі перебуває Олексій, невідомо. У 2023 році окупанти вже приходили з обшуком до будинку Грінька. До цього він намагався виїхати з окупованої території, однак його не випустили. Ба більше, на одному з блокпостів його сильно побили, і він змушений був повернутися додому.

Трьох мешканців села Горностаївка Херсонської області Дениса Шума (23 роки) та двох братів-близнюків – Івана й Антона Штепів (22 роки) окупанти свавільно затримали в листопаді 2023 року і досі утримують у неволі, не називаючи причин їхнього незаконного утримування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter