Люксембург визнав Голодомор геноцидом українського народу

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Люксембургу ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. 

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Фото: Flickr

“Цей крок вшановує мільйони жертв та відновлює історичну справедливість. Міжнародне визнання Голодомору геноцидом продовжує зростати”, – написав він у твіттері.

Текст ухваленої резолюції на сайті парламенту Люксембургу поки що не оприлюднили.

Як відомо, у 1932–1933 роках керівництво Радянського Союзу організувало штучний масовий голод в Україні з метою остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви української держави. Відкрито про Голодомор в Україні заговорили вже після розвалу СРСР.

За підсумками судової справи за фактом Голодомору встановлено, що кількість людських втрат від Голодомору 1932–1933 років становить майже 4 мільйони осіб.

Як відомо, загалом Голодомор геноцидом українського народу вже визнали парламенти майже трьох десятків країн світу. Впродовж 2023 року це вже зробили Болгарія, Бельгія, Ісландія, Франція, Словенія та Велика Британія.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Європейський парламент більшістю голосів проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. 

Тоді депутати Європарламенту засудили, що в той час, коли згадуються дев’яності роковини Голодомору, РФ продовжує свою агресивну війну проти України, порушує суверенітет та територіальну цілісність країни, прагне ліквідувати Україну як національну державу, зруйнувати ідентичність та культуру її народу.

Поряд із цим резолюція засуджує дії Росії, агресія якої проти України спричинила глобальну продовольчу кризу. Водночас РФ руйнувала та розкрадала зернові сховища в Україні та продовжує чинити перешкоди для України в експорті українського зерна до найбільш нужденних країн світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter