Литва вперше розробила план захисту журналістів

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Литві вперше розробили й представили перший міжвідомчий план захисту журналістів на 2023–2025 роки, його вже схвалив міністр культури Симонас Кайріс.

Про це повідомив місцевий суспільний мовник LRT.

Джерело: UNESCO

Документ передбачає тренінги для працівників прокуратури та поліції з питань розслідування кримінальних правопорушень проти журналістів. Навчання також проходитимуть судді – з питань захисту прав журналістів та гарантій їхньої діяльності, права на свободу інформації, безпідставного переслідування медійників за критику тощо.

Журналістів навчатимуть того, як поводитися на різних заходах. Зокрема, перед кожною подією з підвищеним ризиком передбачено інструктаж.

Працівники медіа матимуть доступ до консультацій і тренінгів з поліцією та прокуратурою щодо протестів і демонстрацій.

Також Литва планує збір даних про напади на журналістів для узагальнення й оприлюднення, оскільки, за словами міністра, системний підхід до їхнього аналізу є одним з ключових моментів для подальшого висвітлення проблеми.

Захисту медійників в інтернеті планують приділити окрему увагу.

Водночас, згідно з планом, журналісти отримають доступ до стипендій від Фонду підтримки медіа.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналісти українських незалежних медіа в разі відрядження до зони бойових дій можуть отримати страхування в Міжнародному фонді страхування журналістів (МФСЖ).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter