Литва припиняє безоплатне навчання для українських студентів

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Литви, на прохання української сторони, більше не покриватиме витрат на навчання для українських біженців. Утім, деякі університети й коледжі все ж продовжуватимуть безоплатно навчати українських студентів.

Про це повідомляє Литовське національне радіо і телебачення (LRT).

Фото: Getty Images

Так, у 2022 році Литва дозволила українським біженцям навчатись у своїх вищих навчальних закладах безоплатно. Студенти, які вже розпочали навчання, зможуть закінчити його без сплати, але з вересня 2024 року ця можливість не буде доступна для нових студентів з України.

Міністерство освіти Литви каже, що в країні організовують заходи допомоги громадянам України у відповідь на потреби української держави й що це рішення також було ухвалено на прохання української сторони.

Міністерство також підкреслило, що в Україні є вищі навчальні заклади й наразі немає потреби переводити навчання до іншого місця.

Тож з цього року українці, які закінчили середню освіту і склали випускні іспити в Литві, підпорядковуватимуться тим самим загальним правилам вступу, що й громадяни Литви, і зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Попри таке рішення уряду деякі вищі навчальні заклади, зокрема Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедимінаса та Університет Вітовта Великого (VDU), вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Наразі українські студенти навчаються в 17 литовських вищих навчальних закладах, найпопулярнішими з яких є Вільнюський університет, VDU, Вільнюський технічний університет, Каунаський технологічний університет та Вільнюський коледж. У цих закладах навчається близько 1100 українців, з яких близько 500 – у Вільнюському університеті.

Найпопулярнішими спеціальностями серед українських студентів є бізнес-адміністрування, інформаційні технології, системи штучного інтелекту, архітектура, інженерія та комунікації.

Нагадаємо, що литовці планують побудувати нові школи-бомбосховища в шести областях України – Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській та Чернігівській. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter