Литва, Латвія та Естонія припинили імпорт російського газу

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З квітня 2022 року російський природний газ більше не надходить до Латвії, Естонії та Литви.

Про це повідомив генеральний директор латвійського оператора газосховищ Улдіс Барріс, пише Leta.

Джерело: pixabay.com

Приводом для такого рішення стала збройна агресія Росії проти України та спроба президента РФ Володимира Путіна використати статус Росії як енергетичної держави — тобто фактично вдатися до шантажу.

Нині ринок балтійських країн обслуговується запасами, які зберігаються у підземних газосховищах у Латвії, уточнив Барріс.

2 квітня литовські оператори газу перестали перекачувати російське блакитне паливо. Країна оголосила про повну енергетичну незалежність від Росії.

Болгарія також заявила, що не продовжуватиме контракт на постачання природного газу з російським ПАТ “Газпром” через війну в Україні. Термії його дії спливає до 2023 року.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти бойкоту імпорту енергоносіїв РФ. На його думку, санкції, що вже запроваджені проти Росії, мають серйозний вплив, однак їхнє посилення може спричинити серйозні наслідки для європейських економік.

Після звільнення Київщини від окупантів до країн G7 з вимогою посилити санкції до міжнародної спільноти звернувся міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Росіяни прагнуть знищити якомога більше українців. Ми повинні зупинити їх і вигнати. Я вимагаю нових руйнівних санкцій G7 зараз: ембарго на нафту, газ, вугілля; закрити всі порти для російських суден і товарів; відключити всі російські банки від SWIFT”,написав він у твіттері 3 квітня.

Раніше прем’єр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував ЄС за небажання вводити більш сурові санкції ЄС проти Росії.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС, США, Великобританія, Канада та низка інших країн ввели кілька раундів санкцій щодо Росії. Санкції щодо Росії ввела навіть Швейцарія, яка задля цього вперше з 1815 року порушила свій нейтралітет. Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень, Німеччина. 

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія стала лідером у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, щодо країни ввели вже 5314 обмежень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter