Болгарія заявила про відмову від російського газу наступного року

Дата: 19 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Болгарія не продовжуватиме контракт на постачання природного газу з російським ПАТ “Газпром” через війну в Україні.

Про це 19 березня заявив віцепрем’єр-міністр Асен Василєв, пише Bloomberg.

Джерело: obzor.lt

Термін дії 10-річного контракту Болгарії з “Газпромом” закінчується в кінці 2022 року.

Болгарія впродовж багатьох років відкладала проєкти з диверсифікації своїх джерел, включно з газопроводом із сусідньою Грецією та розширенням єдиного газового сховища країни. 

Наразі уряд балканської країни прагне прискорити завершення всіх спільних з “Газпромом” проєктів, й надалі розгляне альтернативні поставки та майбутній спільний контракт з Європсоюзом, аби уникнути дефіциту.

“У цій ситуації жодних переговорів з “Газпромом” немає. Ми вели переговори і з Грецією, і з Туреччиною щодо використання існуючої інфраструктури для поставок ЗПГ та збільшення поставок з Азербайджану, з яким країна має контракт”, — сказав Василєв.

За його словами, уряд Болгарії сподівається, що до кінця літа запрацює спільний механізм ЄС щодо поставок.

Нагадаємо, що британський прем’єр Борис Джонсон назвав “жахливою помилкою” відсутність реакції Заходу на анексію Криму Російською Федерацією 2014 року.  

Він наголосив на тому, що після анексії торгівля з РФ не лише тривала, а й посилювалась і європейські країни стали ще залежнішими від російського газу.

На його переконання, світ не може постійно жити в такому шантажі й, поки Захід буде економічно залежним від Путіна, він може і буде використовувати цю залежність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter