Литовські прикордонники запитують на в’їзді білорусів, чий Крим

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Прикордонники Литви анкетують громадян Білорусі на в’їзді до країни. Деяких громадян не впускають на основі їхніх відповідей.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Литви Арнольдас Абрамовічюс, інформує радіо LRT.

За словами Абрамовічюса, на кордоні білорусів запитують про мету в’їзду до Литви та про ставлення до РФ і статус півострова Крим. З відповідей людини можна зрозуміти її позицію щодо тимчасової окупації Криму та побачити її спроби щось приховати.

Він додав, що трапляються випадки, коли на основі відповідей громадян Білорусі не впускають до Литви.

Також, на його думку, таке опитування наразі є достатнім заходом для перевірки громадян Білорусі, тому запроваджувати інші немає потреби.

Арнольдас Абрамовічюс

“Більшість заходів уже вжито – запроваджено більш сувору перевірку після прибуття до Литви та зменшено кількість посвідок на тимчасове проживання, обов’язкові додаткові анкети під час видавання цих документів, які оцінюють потенційну загрозу національній безпеці. Усі заходи дієві”, – зазначив Арнольдас Абрамовічюс.

За його словами, не варто ставитися до всіх білорусів однаково, а потрібно оцінювати кожен випадок окремо.

Нагадаємо, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що чутки про підготовку наступу з Білорусі – інформаційна спецоперація. Вона має на меті поширити паніку серед українців, дезорієнтувати сили оборони та остаточно втягнути Білорусь у війну. 

Раніше ZMINA повідомляла про дедалі більшу кількість нападів на будинки біженців у Німеччині. За девʼять місяців 2022 року вже було скоєно 65 таких нападів, а це майже стільки ж, як за весь попередній рік. Тоді влада зафіксувала 70 випадків зіпсування майна біженців, які переважно чинили праворадикали. 

Після інциденту з ймовірним підпалом готелю для українських біженців у Німеччині Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав німецьку владу провести неупереджене та швидке розслідування, а країни ЄС – утриматися від надання прихистку росіянам призовного віку, які ухиляються від мобілізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter