Лише за тиждень російські пропагандисти поширили майже 5 тисяч фейків про українців у полоні

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За останній тиждень українські посадовці зафіксували понад 4800 повідомлень російських пропагандистів щодо полонених українців, переважна кількість яких містила брехню.

Про це розповіли в Координаційному штабі з питань поводження з полоненими. 

Фото: РИА Новости

Посадовці кажуть, що в окремі дні росіяни створювали понад 870 повідомлень, а поширювали їх через більш як 1300 різних джерел.

Переважна кількість із повідомлень – фейки, а головними їхніми споживачами є внутрішній російський глядач. Метою поширення, зокрема, називають бажання керівництва РФ “розбавити думки в їх суспільстві про невдачі”. 

“Скоріш за все… ворог завіз на певні ділянки фронту нових пропагандистів тактичного рівня, у яких проглядаються ознаки слабкої, але все ж таки хоча б якоїсь розумової діяльності. І навіть здібності до креативу”, – іронізують щодо ймовірної причини такої діяльності в координаційному штабі. 

У штабі наголосили, що масова поява фейків з полоненими – це активізація інформаційної війни. 

“Це не підвищення кількості осіб, що потрапили в полон, це саме підвищення кількості вироблених російською пропагандою матеріалів впливу”, – підкреслюють там. 

Росія не вперше поширює брехню щодо українських полонених. Займалася цим й російська омбудсман Тетяна Москалькова. ZMINA розповідала, що за лише рік повномасштабного вторгнення її щонайменше двічі ловили на поширенні фейків про українських військовополонених. 

Нагадаємо, що правозахисники зібрали інформацію про розташування та керівників десяти із 42 відомих місць утримання українських військовополонених на території Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter