МІПЛ назвала 10 місць утримання військовополонених у Росії, де вчиняється велика кількість воєнних злочинів

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисники зібрали інформацію про розташування та керівників десяти із 42 відомих місць утримання українських військовополонених на території РФ, де вчиняється велика кількість воєнних злочинів.

Про це йдеться в аналітичному звіті “В російському полоні: що відбувається з українськими військовими за стінами російських тюрем” від Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ).

В цих місцях утримується чи не найбільша кількість військовополонених, стверджують правозахисники.

СІЗО №2 в Брянській області

Адреса: Красна площа, 9, м. Новозибков, Брянська обл., РФ, 243000

Керує установою: Дмитро Іванович Нестеров 

Контакти: +7(48343) 3-09-52, e-mail: sizo2@ufsin32.ru

Станом на квітень 2023 року тут утримували щонайменше 550 українських військовополонених і цивільних заручників. РФ заперечує перебування в СІЗО громадян України.

Бранців тут підіймають о 6-й ранку, виганяють з камер. Працівник СІЗО заходить усередину, обстукує молотком стіни. Впродовж дня бранці зобовʼязані стояти в камері й не рухатися. Якщо хтось починає ходити, забігають спецназівці й бʼють їх. Присісти дозволяють лише на кілька хвилин під час сніданку, обіду та вечері.

Масові побиття в’язнів відбуваються на тлі новин із фронту, коли українці дають відсіч росіянам.

Раз на тиждень полонених водять у душ. Іноді дають подихати свіжим повітрям впродовж п’яти-семи хвилин. Годують тричі на день, порції дуже малі. 

Бранців постійно забирають на допити, що проводять або представники спецслужб РФ, які в балаклавах і не називають своїх посад, або ж представники військової прокуратури, які часом називаються і передають протокол допиту на підпис в’язню. Одного й того самого полоненого різні люди можуть допитувати три-чотири рази впродовж дня. 

Окрему увагу в Брянському СІЗО № 2 приділяють русифікації. Для цього полонених щоранку змушують співати гімн Росії, вигукувати: “Слава Росії!”. Їх також постійно називають фашистами, нациками, змушують припиняти говорити українською мовою.

Виправна колонія №7 у Бєлгородській області

Адреса: вул. Тімірязєва, б. 1-А, м. Валуйки, Бєлгородська обл., РФ, 309990

Керує установою: Андрій В’ячеславович Дмитрієв

Контакти: +7(47236) 3-16-08, +7(47236) 3-23-00, e-mail: fk_ik7@31.fsin.gov.ru

Розрахована на утримання 1200 осіб. На території колонії розташовані корпуси, їх називають “отрядами”, приміщення схожі на військові казарми.

Частину полонених тримають у бараках, решту – в ШІЗО. За словами ексбранців, у колонії перебуває багато полонених з Харківської та Сумської областей.

У кожній секції є черговий, який стежить за порядком. Якщо охороні щось не подобається, вона карає чергового або всю кімнату – бʼє бранців або змушує присідати. Володимир пригадує, що якось їм довелося присідати 250 разів.

Українських військових змушують працювати. З них знущаються, використовуючи електричні шокери та гумові кийки. 

На прогулянки бранців виводять украй рідко. Коли це трапляється, охорона нацьковує на них собак. 

СІЗО №2 у Волгоградській області

Адреса: вул. Робоча, 38, м. Камишин, Волгоградська обл., РФ, 403882

Керує установою: Євгеній Анатолійович Кумаров

Контакти: +7(84457) 4-17-05, +7(84457) 4-15-76, e-mail: iz342@list.ru

СІЗО розраховане на утримання понад 200 осіб, для цього його повністю звільнили від російських арештантів.

Перемовлятися між собою бранцям заборонено, в камерах встановлено відеонагляд, будь-яке порушення правил карається побиттям. 

За свідченнями військовополонених, час на приймання їжі дуже обмежений. Полоненим дають лише кілька хвилин на те, щоб поїсти, помити та здати посуд, хто не встигає – того бʼють.

Над усіма полоненими в СІЗО жорстоко знущалися, їх весь час били, тіла були вкриті гематомами, розповів один з ексбранців. 

Головне правило для бранців СІЗО – не ставити жодних питань. Хто його порушує, того бʼють і змушують присідати.

Б’ють людей тут навіть під час надання медичної допомоги військовополонених. 

СІЗО №1 у Воронезькій області

Адреса: вул. Желябова, б. 56, м. Вороніж, РФ, 394030

Керує установою: Михайло Володимирович Маковкін

Контакти: 8(473) 210-77-21, e-mail: iz1@36.fsin.gov.ru

В СІЗО є карцер, ділянка для утримання неповнолітніх злочинців, близько 20 прогулянкових двориків із ґратами над головою і площею 30 кв. м. Установа складається з двох корпусів, розрахованих на одну тисячу осіб. 

Колишні військовополонені зазначають, що пересуватися там дозволяють лише в зігнутому стані, голова має бути максимально опущена, майже на рівні колін. Бʼють військовополонених українців увесь час.

Охоронці СІЗО застосовують електрошокери, повністю розряджаючи їх на полонених.

Умови утримання нестерпні. Весь час гучно грає російська музика часів Другої світової війни. Спілкування обмежене, бранці знають лише тих, з ким сидять у камері. Зранку лунає гімн Росії, українці зобовʼязані його співати. Якщо хтось забуває слова або запинається, того бʼють.

Прогулянки перетворюються на тортури, оскільки на полонених нацьковують собак.

Звертатися по медичну допомогу ризиковано, оскільки за це бранців жорстоко бʼють. 

СІЗО №1 у Курській області

Адреса: вул. Пирогова, 1, м. Курськ, РФ, 305016

Керує установою: Олександр Миколайович Баглай

Контакти: +7(4712) 55-62-10, (4712) 55-62-00, e-mail: sizo1@46.fsin.gov.ru, sizo1@46.fsin.su

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну установа була одним з основних місць утримання, куди привозили українських військовополонених. 

За свідченнями однієї з експолонених, у шестимісній камері їх було 11. Ставляться до бранців жахливо, змушують їх на повний голос співати гімн Росії. 

Як і в інших російських СІЗО, тут є процедура “прийому-прописки”, як її називають колишні бранці. Кожен новоприбулий має пройти через побиття, перш ніж його заведуть у камеру. 

День українських бранців у Курському СІЗО розпочинається о 6-й ранку. Прокидаються під гімн Росії, який усі зобовʼязані співати. Полоненим також видають надруковані тексти пісень і віршів, які прославляють Росію. Впродовж години їх треба вивчити напамʼять. Радіо грає весь день, перетворюючись на ще один вид катування.

Щовечора камери перевіряють на наявність заборонених речей, раз на тиждень проводять ретельну перевірку, яку на тюремному жаргоні називають “шмон”. 

Упродовж дня бранцям забороняють сідати на ліжка. Це можна зробити виключно на лавці чи підлозі.

Найжорсткіше випробування в цьому ізоляторі – нестача їжі, стверджують ексбранці.

Медичну допомогу навіть пораненим полоненим надають не одразу. 

СІЗО №2 в Москві, Лефортово

Адреса: вул. Лефортовський Вал, 5, м. Москва, РФ, 111020

Керує установою: Дмитро Володимирович Єлкін

Контакти: +7(499) 791-21-32

Як розповів ексбранець Кремля, український журналіст Роман Сущенко, це найсуворіша вʼязниця Росії, відома як “елітна” тюрма, в якій утримують людей, що становлять загрозу для путінського режиму, а раніше – для сталінського. 

СІЗО №2 в Ростовській області

Адреса: вул. Леніна, 175, м. Таганрог, Ростовська обл., РФ, 347910

Керує установою: Олександр Олександрович Штода

Контакти: +7(8634) 62-43-18, +7(8634) 62-45-51, +7(8634) 62-43-18, e-mail: cizo-2@61.fsin.su

Українських полонених сюди етапують починаючи з квітня 2022 року.

Колишні бранці, які провели тут кілька місяців, називають його в’язницею. Тут також проходить жорстока “прийомка” побиттям.

Ексбранці розповіли, що на них представники слідчого ізолятора або спецпризначенці тренувалися, відпрацьовували побиття.

За будь-яке недотримання правил полонених карають, змушуючи 100 разів присідати та 50 разів віджиматися. 

Допит – ще одна обов’язкова процедура в російському полоні, військових змушували взяти провину за злочин, який вони не скоювали. 

Охорона використовує три основні засоби для тортур – гумовий кийок, дерев’яний молоток і шокери. 

У вересні 2022 року в слідчому ізоляторі № 2 Таганрога, як свідчать полонені, змінилося керівництво. Причина – дві смерті військовополонених. Після цього дехто зазначає, що умови покращилися.

СІЗО №2 в Рязанській області

Адреса: вул. Красна, 1-А, м. Ряжськ, Рязанська обл., РФ, 391910

Керує установою: Олексій Геннадійович Огурцов

Контакти: +7(4912) 97-12-55, e-mail: si2_kanc@62.fsin.su

Під час “прийомки” спецпризначенці бʼють бранців, зокрема по голові. Змушують відповідати на запитання, вимагають, щоб відповіді були такі, які хочуть росіяни. За відмову б’ють.  

Полоненим пропонують написати шаблонні листи додому з текстом: “Росія і Україна – братні народи”. 

Виправна колонія №1 у Тульській області

Адреса: проїзд Дімітрова, б. 1, мікрорайон Комсомольський, м. Донський, Тульська обл., РФ, 301781

Керує установою: Іван Васильович Давиденко

Контакти: 8(48746) 4-11-00, 8(48746) 4-11-01, 8(48746) 4-12-06, e-mail: fkuik71-1@mail.ru

Згідно з даними російських сайтів, вона розрахована на 1500 осіб. До жовтня 2022 року начальником колонії був Олександр Плаксін. Його заарештували й відправили в СІЗО через підозру в отриманні 100 тисяч рублів хабаря.

Українці потрапляють до колонії здебільшого не з окупованих територій України чи з Білорусі, а з якоїсь іншої російської в’язниці, де вони перебували з початку полону. 

Прийомка в Тульській колонії супроводжується побоями: палицями, кийками, електрошокерами. Дуже жорстко під час прийомки били військових, особливо морських піхотинців.

Після прибуття бранців оглядає лікар, їм роблять флюорографію, беруть відбитки пальців, фотографують, перевдягають, влаштовують короткий допит: ім’я, прізвище, де народився, коли одружився, місце постійного проживання.

Бранців у Донському зазвичай ділять так, щоб цивільні та військовополонені перебували в різних камерах. Проте не завжди, іноді їх змішують. Камери розраховані на 10–24 особи, видно, що пропускна спроможність збільшена вже після початку великої війни. 

Бранців підіймають о 6-й ранку. Після сніданку ведуть на прогулянку. Є також обід і вечеря. Весь час, не зайнятий прийманням їжі, вони зобовʼязані стояти в камері з опущеною головою аж до відбою.

Щоденно в камерах влаштовують обшук, під час якого полонених виганяють у коридор і бʼють. 

Годують у Тульській колонії погано. 

Виправна колонія №12 у Ростовській області

Адреса: вул. Морська, 94, м. Каменськ-Шахтинський, Ростовська обл., РФ, 347810

Керує установою: Анатолій Сергійович Каплунов

Контакти: +7(86365) 4-60-29, + 7(86365) 4-60-30, e-mail: uch39812@mail.ru, ik-12@61.fsin.su

До всіх полонених, які прибувають сюди, росіяни застосовують процедуру прийомки, коли охоронці шикуються в ряд і бʼють кожного бранця по спині гумовим кийком.

Далі їх відправляють у “карантин”. Після цього полонених переводять у “загін” – триповерховий будинок барачного типу. День починається о 6-й ранку з перевірки. О 6.20 усіх виганяють на вулицю для руханки. 

Час на їжу дуже обмежений – дві хвилини, попри те що все дуже гаряче. Тому полонені постійно ходили з обпеченим ротом, згадують експолонені.

Сідати в камерах полоненим забороняють. Порушників виводять у коридор і бʼють.

День в установі починається о 6-й ранку з гімну Росії. Відбій – о 10-й вечора. На вулицю не виводять.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що МІПЛ, опитавши звільнених з полону українських військових, ідентифікувала та позначила на мапі 42 місця несвободи на території РФ, де утримують бранців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter