У Росії українських військовополонених тримають у 42 місцях несвободи – Медійна ініціатива за права людини

Дата: 23 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Медійна ініціатива за права людини виявила 42 місця несвободи на території Російської Федерації, де утримують українських військовополонених. Опитавши звільнених з полону військових, організація ідентифікувала та позначила їх на мапі.

Про це 22 червня під час презентації звіту “Від Брянська до Іркутська: що відбувається з українськими полоненими за стінами російських тюрем” повідомила координаторка МІПЛ Тетяна Катриченко, передає кореспондент видання ZMINA.

 За словами Тетяни Катриченко, МІПЛ створила інфографіку та онлайн-мапу з QR-кодом, де позначені 42 місця утримання українських військовополонених в Росії. Ці дані отримали на основі відповідей 50 звільнених з полону військовослужбовців, яких опитали у період з 24 лютого 2022 року по 15 червня 2023 року.

Втім, як додає експертка, в Росії таких місць несвободи може бути набагато більше.

Згідно з отриманими даними, на окупованих територіях деяких військовополонених утримують в колоніях, а деяких в приміщеннях барачного типу. У Росії українців здебільшого тримають в СІЗО та колоніях.

Ми знаємо про кожне місце утримання на окупованій території і легко можемо дізнатися про ті, які з’явилися після 24 лютого. Окрім вже відомих з 2014 року місць ув’язнення (Москви та Ростова), в РФ створили величезну кількість нових місць ув’язнення, де утримуються громадяни України (як цивільні, так і військовослужбовці). Військових там можуть бути тисячі”, – говорить координаторка МІПЛ. 

За її словами, перед війною росіяни вивезли з деяких колоній на кордоні з Україною (у Курській, Бєлгородській, Брянській, Ростовській та Воронезькій областях) всіх в’язнів, які там утримувалися. Замість них вони планували розмістити у цих пенітенціарних закладах українських військовополонених. Згодом окупанти почали переміщувати українців вглиб Росії, зокрема до Іркутська. За останньою інформацією, з Новозибкового військовополонених, яких там протримали понад рік, перевезли до двох інших місць несвободи.

РФ регулярно переміщує наших громадян, щоб приховати їхнє місцезнаходження. Тому у нас немає повної впевненості, що ми зможемо через деякий час їх знайти. Також нам стало відомо про випадки загибелі військових у полоні. За невідомих причин вони помирають, а потім їхні тіла росіяни повертають в межах обміну тіл. Це насправді страшно, тому що гинуть молоді та здорові люди”, – зауважує Катриченко.

Нещодавно правозахисниця почала досліджувати реєстр ростовського суду і знайшла там понад 50 прізвищ українських військовослужбовців – як діючих, так і колишніх. Тобто Росія почала проводити над ними судові процеси. Деяких військових звинувачують у тероризмі (стаття 205 КК РФ) через їхню приналежність до батальйонів “Азов”, “Донбас” та “Айдар”. Тобто їх судять не за злочини, а за участь у війні. Але винесені їм вироки жодним чином не впливають на процес повернення громадян України в результаті обмінів.

Минулого тижня почався процес над 24 нинішніми та колишніми “азовцями” в Ростові. На лаві підсудних їх було 20, двох не змогли привезти через поганий стан здоров’я, а ще двоє були повернуті в рамках обмінів”, – нагадала Катриченко.

Як відомо, військовослужбовців воюючої сторони можна судити лише в тому випадку, якщо вони підозрюються у воєнних злочинах. Водночас Росія не спирається на реальні докази, а може вигадати обвинувачення або застосувати тортури для вибиття з полонених неправдивих зізнань.

Експертка закликає родини військовополонених більше розповідати про умови утримування у російських в’язницях їхніх близьких. При цьому вона вважає, що оприлюднення конкретних прізвищ є особистим вибором кожної родини:

Якщо ми напишемо про кожного військовослужбовця, який потрапив в полон, а їх зараз доволі багато, вони не зможуть бити кожного, хто знаходиться в полоні. Якщо одного випустили, а про інших ми мовчимо, то над ними продовжать знущатися. У нас був випадок, коли начальник колонії напідпитку зайшов до камери та почав всіх бити і забив одного військового до смерті”.

Нагадаємо, Медійна ініціатива за права людини створила онлайн-мапу, на якій зафіксовано місця, де Росія незаконно утримувала та утримує українських полонених. Таких місць більш ніж сотня, вони є на тимчасово окупованих територіях України, у Білорусі та в самій Росії. 

Правозахисники протягом року опитували потерпілих, яким вдалося повернутися з місць утримання, та свідків. За цими даними вони склали перелік з більш ніж ста пунктів утримання українських цивільних та військовополонених Росією. Повну мапу можна переглянути тут.

МІПЛ вдалось ідентифікувати 948 цивільних полонених, яких утримує РФ, проте реальні цифри, за оцінками правозахисників, можуть бути в п’ять-сім разів більшими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter