Лише 15% українців хочуть провести вибори президента під час війни

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 15% опитаних українців вважають, що в Україні слід провести вибори президента. 

Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. 

Володимир Зеленський на знімальному майданчику серіалу “Слуга народу”. Фото: The New York Times

Соціологи 5–10 лютого поточного року опитали 1202 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Також до вибірки не внесли жителів територій, які тимчасово не контролює українська влада, і не цікавилися думкою громадян за кордоном.

Ті, хто вважає за необхідне провести президентські вибори, розійшлись у думці, як саме це слід робити: 4% хочуть тимчасово зупинити воєнний стан, а 11% – бачать вихід у зміні  відповідних законів і проведенні виборів під час воєнного стану.

Більшість опитаних, а саме 69%, не вважають доцільним проводити вибори під час війни. Цікаво, що в грудні минулого року таких людей було більше – 84%. 

Ще щонайменше 10% не проти, щоб у травні 2024 року Володимир Зеленський складав свої повноваження і до обрання нового президента його повноваження виконував би голова Верховної Ради.

Соціологи пов’язують бажання частини українців провести президентські вибори з рівнем довіри до Зеленського. Серед тих, хто довіряє, 87% вважають, що він має працювати до кінця воєнного стану без виборів, а серед тих, хто не довіряє, 38% згодні, щоб він до кінця воєнного стану працював на посаді. Ще 54% підтримують варіанти можливості зміни влади: з них 31% вважає за можливе провести вибори, а 23% кажуть про передання повноважень голові парламенту. 

У всіх регіонах думки з цього питання досить подібні.

Скриншот з дослідження

Поцікавилися соціологи й питанням, чи слід Зеленському балотуватися на наступних виборах: 53% не проти цього, а 43% вважає, що він має обмежитися одним нинішнім терміном. З грудня минулого року кількість тих, хто б не хотів бачити Зеленського серед кандидатів на майбутніх виборах, зросла на 9%.

Відносно найменше підтримують участь Зеленського в наступних виборах мешканці заходу і півдня, відносно ж найбільше – центру і сходу.

Скриншот з дослідження

Нагадаємо, що торік усі політсили Ради уклали угоду про проведення виборів лише після війни. 

До цього громадяни попросили Зеленського гарантувати, що він накладе вето на будь-яке рішення щодо проведення виборів під час війни. 

Експерти вже розробили поради, як підготувати та провести повоєнні вибори. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter