Зеленського просять гарантувати, що він накладе вето на будь-яке рішення щодо проведення виборів під час війни

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Президента України Володимира Зеленського просять гарантувати відсутність будь-яких законодавчих ініціатив з його боку щодо змін до виборчого законодавства в умовах воєнного стану, зокрема таких, які знімають заборону проведення виборів під час воєнного стану. 

Відповідна петиція з’явилася на сайті Офісу президента. 

Скриншот сторінки петиції на сайті Офісу президента України

Автором петиції став Олександр Нотевський.

Його ім’я цього року вже звучало в повідомленнях медіа, коли він написав заяву до СБУ щодо колишнього радника Офісу президента Олексія Арестовича, який сказав, що українці мотивують росіян продовжувати вторгнення тим, що “розлюднюють” їх. 

У тексті петиції Нотевський нагадує про висловлювання українських посадовців, серед яких і Зеленський, щодо можливості провести вибори президента під час повномасштабного російського вторгнення. Як і понад сотню правозахисних організацій, автор петиції звертає увагу, що такі вибори порушували б Конституцію України. 

Проблеми створює й те, що під час воєнного стану законно обмежені деякі права та свободи громадян, без дотримання яких волевиявлення не відповідатиме критеріям і стандартам демократичності, верховенства права і прав людини. 

Володимир Зеленський після оголошення результатів виборів у 2019 році. Фото: Reuters

Нотевський також говорить про неможливість гарантувати безпеку учасникам процесу, та про те, що у виборах не зможуть узяти участь ні як виборці, ні як кандидати військові, яких, за різними оцінками і У пояснювальній записці до законопроєкту №10062 народні депутати зазначили, що "з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну до Збройних Сил України мобілізовано 700 тисяч осіб, до Державної прикордонної служби України – 60 тисяч, до Національної гвардії України – 90 тисяч, до Національної поліції України – 100 тисяч"., є понад мільйон. 

“Без участі та голосу людей, що ризикують життям і здоров’ям за суверенітет України, легітимність будь-яких виборів опиниться під великим питанням”, – каже Нотевський. 

Звертає увагу автор петиції й на мільйони українців, які були вимушені поїхати за кордон, рятуючись від війни. 

Нині під петицією, яку зареєстрували 6 листопада, поставили 3754 підписи з 25 тисяч необхідних для розгляду. 

Нагадаємо, правозахисники вважають, що вибори в Україні мають відбутися лише після закінчення війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter