В Україні презентували Білу книгу щодо підготовки та проведення повоєнних виборів

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Центр політико-правових реформ та Громадянська мережа ОПОРА презентували громадськості першу частину Білої книги про підготовку та проведення повоєнних виборів. У ній міститься план дій щодо розвʼязання проблемних питань проведення повоєнних виборів та рекомендації для залучених до виборчого процесу сторін.

Про це повідомили експерти та творці книги, які долучилися до її обговорення. 

Фото: ОПОРА

У Білій книзі також міститься перелік запропонованих рішень щодо найактуальніших проблем, які мають бути розвʼязані до оголошення виборчого процесу, – з аргументацією щодо необхідного часового проміжку для їхньої реалізації.

Старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначила, що якщо заздалегідь не врегулювати законодавчо питання агітації для великої кількості українських виборців, які опинилися за кордоном, то на перших післявоєнних виборах це може створити нерівні умови. 

“Основне і перше питання – це що робити з агітацією за кордоном і як легалізувати її здійснення та фінансування. Тут маємо цілий перелік викликів і можливостей. Зараз законодавство України забороняє здійснювати агітацію в закордонних засобах масової інформації. Але цілком очевидно, що, враховуючи кількість вимушених переселенців за кордоном і різке збільшення кількості виборців на закордонному виборчому окрузі, це питання треба буде вирішувати”, – наголосила Коцюруба. 

За її словами, не можна просто дозволити вести агітацію в закордонних медіа, тому що так Україна не матиме впливу на них. Отже, питання щодо того, якою буде співпраця Нацради з питань телебачення і радіомовлення України та відповідних органів країн і де можна було б здійснювати таку агітацію, мають бути визначені на рівні міждержавних угод. 

Експертка також навела кілька тез щодо “Єдиного марафону”, оскільки це питання має значну суспільну вагу в цьому контексті. Вона переконана, що проведення виборів в умовах проведення “Єдиного марафону” справді є неможливим. 

“Загрози від “Єдиного марафону” всім відомі й широко озвучувані: це і додаткові витрати з державного бюджету, і ризики застосування адміністративного ресурсу, і можливість обмеження свободи медіа та все те, що ми чуємо під час його критики”, – пояснила вона.

Крім того, на думку Коцюруби, якщо говорити про виклики, то серед закріплених критеріїв для проведення виборів повинні також бути критерії оцінювання дотримання принципу вільних виборів та можливості здійснення агітації на тій чи іншій території.

Тут виникають такі загрози, як:

  • фактична відсутність регіональних медіа в тих регіонах, які найбільше постраждали від війни;
  • відсутність надавачів рекламних, друкарських та типографічних послуг, пошкодження білбордів і сітілайтів;
  • нестабільність покриття мережі Інтернет тощо.

Всі подібні виклики повинні бути відображені у відповідному критерії та сприяти оцінюванню.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року всі політсили, представлені у Верховній Раді, підписали меморандум про проведення наступних виборів тільки після завершення воєнного стану. 

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю Associated Press заявив, що готовий проводити президентські вибори в Україні, однак більшість українців вважає голосування під час повномасштабної війни “небезпечним і безглуздим”.

Чергові парламентські вибори мали відбутися в Україні восени 2023-го, президентські – у березні цього року. Проте законодавство та Конституція України забороняє проводити вибори в умовах воєнного стану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter