Всі політсили Ради уклали угоду про проведення виборів лише після війни

Дата: 01 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Всі політсили, представлені у Верховній Раді, в листопаді підписали меморандум про проведення наступних виборів тільки після завершення воєнного стану.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті парламенту.

Джерело: ratinggroup.ua

Домовленості досягли на черговій зустрічі парламентарів у форматі “Діалогів Жана Моне” задля миру та демократії, яка відбулася на Закарпатті.

Зокрема керівництво ВР, голови та делеговані представники депутатських фракцій і груп 9-го скликання “дійшли згоди, що майбутні вільні та чесні національні вибори (парламентські, президентські) проводяться після завершення війни та завершення дії воєнного стану із часом, достатнім для підготовки проведення виборів (не менше 6 місяців після закінчення воєнного стану)”.

Меморандум підписали Давид Арахамія від фракції “Слуга народу”, Юлія Тимошенко від ВО “Батьківщина”, Ірина Геращенко як співголова фракції “Європейська солідарність”, Олександра Устінова від “Голосу”, представники інших депутатських груп.

В документі зазначено, що вибори мають бути проведені на основі чинного Виборчого кодексу зі збереженням за основу виборчих систем національних та місцевих виборів, з поверненням норм, які забезпечують змагальність кандидатів у межах одного партійного списку (наприклад – скасування обмеження у 2556 від виборчої квоти, необхідних для просування кандидата у виборчому списку).

Також у меморандумі вказано, що його підписанти погодились працювати над розробкою спеціального закону, який врегулює особливості проведення перших післявоєнних виборів.

За даними “Української правди”, зустріч у форматі “Діалогів Жана Моне”, де депутати підписали документ про проведення виборів тільки після війни, відбулася вдев’яте із жовтня 2016 року та втретє за період роботи ВР дев’ятого скликання. Вона стала другою особистою зустріччю нардепів після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю Associated Press заявив, що готовий проводити президентські вибори в Україні, однак більшість українців вважають голосування під час повномасштабної війни “небезпечним і безглуздим”.

Нагадаємо, що чергові парламентські вибори мали відбутись в Україні восени 2023-го, президентські – у березні наступного року. Проте законодавство та Конституція України забороняє проводити вибори в умовах воєнного стану.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що згідно з чинним виборчим законодавством жінки, які понад 90 днів перебували у вимушеній еміграції за кордоном через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, не зможуть балотуватися на виборах президента та парламентських. Експерти заявили, що цю норму потрібно змінити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter