Лише 15% українців довірили б процес добору суддів самим суддям та політикам – опитування

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Лише 15,2% опитаних українців вважають, що процес добору суддів треба доручити чинним суддям. 

Про це свідчать результати дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва й соціологічної служби Центру Разумкова, проведене на замовлення Фундації DEJURE.

Майже половина (48%) опитаних вважає, що добирати суддів мають незалежні громадські експерти, а саме журналісти-розслідувачі та інші представники громадянського суспільства. Трохи менш ніж 30% таку роль відводить незалежним міжнародним експертам. Ще 13,5% було важко відповісти на це запитання. 

Разом з чинними суддями найменшою довірою в питанні добору користуються політики. Їм цей процес довірили б 15,4% опитаних. 

До п’яти найголовніших причин недовіри громадян до судів увійшли корупція (78%), залежність суддів від олігархів (51,3%), ухвалення замовних рішень (46,2%), кругова порука в системі правосуддя (43,3%) та залежність від політиків (41,8%).

“Такий результат свідчить у першу чергу про те, наскільки важливою є участь громадськості під час відбору на посади до судів та органів суддівського врядування. Маємо надію, що незабаром відбудеться старт конкурсу до ВККС та процес оновлення ВРП, і закликаємо всіх журналістів-розслідувачів та громадських активістів, які роками висвітлювали справи недоброчесних суддів, максимально включатися в процес та повідомляти / нагадувати про зібрані факти як широкій громадськості, так і конкурсній комісії до ВККС і Етичній раді з очищення ВРП”, – прокоментував результати дослідження голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков

Виявилось, що 69,4% опитаних вважають зусилля влади та дії президента Володимира Зеленського щодо судової реформи недостатніми. 15,3% дотримуються протилежної точки зору, а 15,4% – не визначились. 

Українці не вперше висловлюють недовіру чинній судовій системі. Минулого року про це соціологам розповіли 77,5% опитаних: багато громадян не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). Також 80% українців вважають, що більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. 

Через низьку довіру люди неохоче розв’язують свої проблеми в судах. Однак відсутність особистого досвіду, за словами соціологів, саме й визначає негативне ставлення до судової системи. Рівень довіри громадян, які мають власний досвід спілкування із судами, є значно вищим.

Нагадаємо, що в останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фотографія обкладинки: Новинарня 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter