Львівська студія Skeiron оцифрувала місця злочинів російських окупантів біля Ізюма

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Львівська студія Skeiron здійснила цифрову фіксацію місць злочинів російських військових на Харківщині, оцифрувавши масові поховання поблизу Ізюма та зруйноване село Кам’янка, і представила їх у форматі 3D-моделей.

Про це команда Skeiron повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Так, фахівці зацифрували масові поховання в сосновому лісі біля Ізюма, де знайшли тіла 449 людей. У 3D-моделях також відтворили поліцейський відділок, де російські військові катували місцевих жителів і українських військовослужбовців. У цифровій копії можна побачити зовнішній вигляд будівлі, центральний вхід, коридори та камери, в яких утримували людей.

Команда Skeiron також зафіксувала вулиці та вцілілі споруди під час роботи в майже повністю зруйнованому селі Кам’янка Ізюмського району, використовуючи дрони для створення аерофотознімків.

“Масові поховання під Ізюмом, поліцейський відділок в Ізюмі, де катували людей, і село Кам’янка, яке майже повністю стерто з лиця землі, є важливими свідченнями жахів, пережитих під час російської окупації. Ці місця символізують біль, страждання та непоправні втрати, що пережили люди внаслідок російської агресії”, – підкреслили в Skeiron.

Фахівці студії також наголосили на важливості проєкту для збереження історичної пам’яті, зазначивши, що точні цифрові копії допоможуть історикам, археологам і дослідникам глибше вивчити ці події та вшанувати пам’ять жертв.

Нагадаємо, що на деокупованих восени 2022 року територіях ексгумували близько тисячі тіл загиблих військових і цивільних українців. Зокрема, майже 450 – в Ізюмі, на місці одного з наймасовіших поховань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter