Лутковська виступила проти розголошення списку осіб, яких віддали в обмін на 76 бранців

Дата: 30 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Україні не варто публікувати повний список осіб, яких держава віддала в обмін на звільнення 76 українців з полону проросійських бойовиків з ОРДЛО.

Таку думку висловила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, ексомбудсман Валерія Лутковська, передає “Радіо Свобода”.

Українське законодавство дозволяє розголошувати інформацію з обмеженим доступом, якщо вона становить значний суспільний інтерес, проте Лутковська сказала, що не впевнена в існуванні останнього в цьому питанні. 

“Я була б категоричною противницею того, щоб публікувати повний список, враховуючи, що це персональні дані. І я не думаю, що всі ці люди встигли дати дозвіл на публікацію персональних даних і були б задоволені тим, що такі персональні дані публікують. А питання суспільного інтересу в цьому випадку ще не вивчено. Тому чесно скажу: не знаю”, – розповіла колишня Омбудсманка. 

Нагадаємо, що 29 грудня між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмінРосія повернула 81 громадянина, зокрема журналіста Радіо Свобода Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

За даними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи та колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі в підвалах бойовиків на Донбасі залишаються близько 300 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter