Мін’юст хоче подати скаргу до ЄСПЛ на привласнення Росією майна українських моряків в Криму

Дата: 25 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції обмірковує ідею подання окремої міждержавної скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), у якій надасть докази незаконного вилучення Росією приватної власності українських моряків у тимчасово окупованому Криму. 

Про це під час вебінару “Україна проти Росії в Європейському суді з прав людини” розповів уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина, передає кореспондент видання ZMINA.

Іван Ліщина

Уповноважений нарікає на обмежену кількість співробітників, які у відомстві працюють над міжнародними судовими скаргами.  

“Проблема в тому, що акти позбавлення власності і Українських моряків у тимчасово окупованому криму. – Ред. почали відбуватися 2016 року. А перші дві наші скарги стосувалися порушень у проміжку до середини 2015 року. Ми надіслали цю скаргу, але не хотіли розширювати часовий проміжок, у якому ми скаржимося, бо це затягнуло б судовий розгляд”, – так пояснив Ліщина причини, чому ЄСПЛ не побачив доказів порушення прав українських моряків.  

Він назвав скаргу щодо зникнень та катувань громадян України як адміністративної практики Росії в Криму найсильнішою, оскільки є потерпілі та свідки цих злочинів. 

Іван Ліщина спростовує тезу російської пропаганди, що проміжне рішення ЄСПЛ – перемога Росії. За його словами, у суді не пройшли фільтра прийнятності лише три скарги. А інші 12 суд прийняв. 

Нагадаємо, 14 січня ЄСПЛ ухвалив перше рішення в міждержавній справі “Україна проти Росії”. Більшість суддів загалом визнала прийнятною скаргу українського уряду на порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму. 

За даними Регіонального центру прав людини, станом на липень 2020 року 3 952 громадянина України в Криму постраждали від порушення їхніх майнових прав. 

Раніше адвокат Микола Кіккас розповів, куди громадяни можуть скаржитись, якщо окупаційна влада відбирає землю в Криму. Також українські правозахисники представили алгоритм дій для потерпілих внаслідок виконання де-факто владою Криму указу №201. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter