Тортури, холод, дискримінація: як Росія порушує права ув’язнених кримчан

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Крим SOS” на прикладі 35 політв’язнів розкрила умови незаконного утримання Росією громадян України в тимчасово окупованому Криму та РФ. 

Відповідний звіт “Умови утримання кримських політв’язнів: огляд справ” “Крим SOS” оприлюднила 18 січня. 

За період тимчасової окупації півострова, за даними “Крим SOS”, Росія незаконно переслідувала щонайменше 139 людей. 119 із них отримали реальні строки ув’язнення. 

Автори дослідження зауважують, що кримінальне переслідування з боку представників окупаційних структур не пов’язане зі встановленням справедливості та із захистом закону на окупованих територіях. Його використовують як інструмент переслідування, тиску та контролю над населенням окупованої території. 

Доповідь містить дані від Олега Сенцова, Володимира Балуха, Нарімана Мемедемінова, Едема Бекірова, а також тих, хто досі перебуває в місцях несвободи через політично мотивоване кримінальне переслідування: Еміра-Усеїна Куку, Олексія Чирнія та Олега Приходька 

Укладачі звіту використали також дані про умови утримання зі щоденника Сервера Мустафаєва – кримського активіста, якого в грудні 2020 року перевели в СІЗО-3 м. Новочеркаська Ростовської області РФ. 

Дослідники дійшли висновку, що ФСБ вдається до широкомасштабної та системної практики катувань під час затримань для того, щоб вибити зізнання. Через це навіть після звільнення політв’язнів їхнє фізичне і психологічне здоров’я повністю так і не відновилося. 

Автори звертають увагу, що в деяких випадках свідчення, надані під тортурами, лягли в основу обвинувальних вироків.

“Катування в будь-якій ситуації заборонено і для Росії, і для України, згідно з їхніми міжнародними зобов’язаннями. Збройний конфлікт, надзвичайний стан, терористична загроза не виправдання для катувань. Відповідно до Конвенції про запобігання катуванням, свідчення, взяті під час тортур, суди не мають використовувати”, – наголосив аналітик “Крим SOS” Євген Ярошенко.  

Наразі в Криму діє побудований за Катерини ІІ Сімферопольський СІЗО-1, у якому, як зауважують автори дослідження, капітальний ремонт не проводився з часів Наполеонівських війн. Попри те що цей слідчий ізолятор розраховано на 747 людей, у ньому утримують до 1 800 арештантів. Через це камери переповнені. 

“Якщо камеру розраховано на шість чи десять людей, там утримують 18 осіб. Отже, ув’язнені змушені спати по черзі”, – пояснив Ярошенко. 

Супутниковий знімок Сімферопільського СІЗО

Серед іншого в камерах відсутнє належне освітлення та вентиляція. Вікна деяких камер не засклено. Через це ув’язнені в холодну пору року мерзнуть і хворіють. 

За словами кримського адвоката Айдера Азаматова, політв’язні живуть у жахливих умовах утримання, за відсутності медичної допомоги та за запізнілої реакції на скарги з приводу ненадання допомоги лікарів під час коронавірусної пандемії.

Правозахисники звертають увагу, що під час обшуків камер у політв’язнів вилучають ліки для підтримання здоров’я та документи, необхідні для подальшого захисту підсудних. 

Сімферопільське СІЗО

Дослідники зафіксували також свідчення про укуси паразитів та клопів, що призвело до алергічних реакцій чи інших форм погіршення здоров’я.  

Часто адміністрація СІЗО та виправних колоній вигадує різні приводи, щоб відмовити в зустрічах з рідними, адвокатами та консулами. Деякі політв’язні не могли побачити родичів понад рік. 

Росія протидіє побаченням з консулами в Криму з формулюванням, що політв’язні нібито громадяни Росії. Як відомо, за міжнародним та українським законодавством примусова паспортизація в Криму нікчемна. 

Крім того, співробітники слідчих ізоляторів порушують права політв’язнів на релігійні обряди. У них вилучають релігійну літературу, навіть дозволену і з російським перекладом.

Багатьом фігурантам “справи “Хізб ут-Тахрір” до їжі подавали свинину, що не відповідає їхнім релігійним поглядам. Їх також перевозили на судові засідання до сніданку і привозили після вечері. Співробітники місць несвободи видавали політв’язням прострочені сухпайки. Через це вони змушені були голодувати. 

Крім того, часто їх з надуманих підстав відправляють до карцерів.

Порушення прав кримчан також відбувається на території Росії, куди бранців Кремля незаконно етапують.

“Етапують автозаками, в яких ув’язнені перебувають у напівсидячому положенні в так званому стакані (камера площею 50/65/180 см), за цих умов навіть під час тривалих переїздів їм не дають води й практично не роблять зупинок”, – мовиться в дослідженні.

Аналітики також вказують на факти дискримінації на етнічному чи релігійному ґрунті. Це сталося з активістом Євромайдану Олександром Костенком, якого співкамерники жорстоко побили через етнічне походження та ідеологічні погляди.

Крім того, начальник ізолятора тимчасового тримання в Роздольному Валерій Ткаченко заявив Володимиру Балуху, що “вас усіх, хохлів, треба вирізати як вид”. Повідомляється, що Серверу Мустафаєву перервали телефонну розмову з дружиною через те, що він спілкувався кримськотатарською мовою. 

Українські правозахисники, адвокати ув’язнених у Росії та на півострові кримчан, представники української влади регулярно озвучують інформацію про порушення прав у Криму та щодо українських громадян, які перебувають у російському ув’язненні. Утім, Росія або не реагує на це, або заперечує такі факти.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров стверджував, що розмови про порушення прав людини в окупованому Криму – це вигадка.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим планує передати звіт українській делегації ПАРЄ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter