Лише 11% прокурорів вважають себе повністю незалежними – дослідження

Дата: 19 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Тільки 11% опитаних українських прокурорів вважають себе повністю незалежними.

Про це свідчать дані дослідження “Роль прокурора на досудовій стадії кримінального процесу”, проведеного за ініціативи Міжнародного фонду “Відродження”.

Згідно з даними дослідження, 26% опитаних вважають себе швидше незалежними, ніж залежними, 38% швидше залежними, ніж незалежними. Цілком залежними назвали себе 13% респондентів, ще 12% не визначилися.

При цьому значна частина опитаних прокурорів вказали на надзвичайно значні важелі впливу на їхню роботу з боку керівництва Генеральної, регіональної та місцевої прокуратур.

На думку одного із авторів дослідження Володимира Сущенка, виконавчого директора Центру “Дослідження проблем верховенства права та його втілення в національну практику України”, причини цьому треба шукати в законодавстві.

“Диявол” сховався в деталях: зокрема – у чинному Кримінальному процесуальному кодексі (КПК) є положення, яке ставить під сумнів (а в окремих випадках — і під загрозу) незалежність прокурора. Зокрема, КПК визначає, що генеральний прокурор, керівник регіональної чи місцевої прокуратури або їхні заступники мають право скасовувати “незаконні та необґрунтовані постанови слідчих та прокурорів” нижчого рівня. Іншими словами, прокурор-процесуальний керівник є значною мірою (якщо не повністю..!) залежним від прокурора вищого рівня, якому надано право втручатися у його процесуальну діяльність”, — говорить дослідник.

При цьому законодавство прямо забороняє будь-яке втручання в роботу прокурора. Закон “Про прокуратуру” говорить, що прокурор є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску та втручання, і керується лише Конституцією та законами України.

Раніше начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що керівництво Генпрокуратури дає слідчим “злочинні накази” і втручається у кримінальні справи. 11 жовтня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів винесла йому догану через те, що він не передав провадження через “неефективне розслідування” в інший підрозділ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter