Ліквідація МСЕК: уряд обіцяє не допустити голів комісії до нових посад та передати їхні функції деяким лікарням

Дата: 23 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Функції медико-соціальних експертних комісій планують передати кластерним і надкластерним лікарням, а колишніх голів комісій обіцяють не допускати до інших адміністративних посад. 

Про це розповів на брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Будівля МСЕК у Вінниці. Фото: vinmse.vn.ua

МСЕК мають зникнути з 31 грудня 2024 року. Причиною їхньої ліквідації стала хвиля корупційних скандалів, що також призвели до відставки голови Офісу генерального прокурора Андрія Костіна. Річ у тім, що чимало прокурорів в областях, ймовірно, оформили собі несправжні інвалідності та неправомірно отримували пенсію.

Ляшко, виступаючи на брифінгу, висловився щодо питання своєї можливої відставки з посади. Так, він сказав, що у сфері його відповідальності не було МСЕК. 

“Я не призначаю і не звільняю керівників МСЕК. Я призначаю і звільняю керівника Центральної медико-санітарної комісії, який був вчора звільнений моїм наказом. Повірте, заяву написати напевне простіше, ніж реформувати МСЕК”, – заявив міністр.

Ляшко додав, що через корупційні дії окремих осіб у системі МСЕК недовіра серед громадян поширюється на всю медичну спільноту. Нині в МОЗ розглядають варіанти того, як не допустити керівників комісій, які дискредитували себе, на інші адмінпосади у сфері охорони здоров’я.

Щодо передавання функцій МСЕК, то їх мають отримати кластерні та надкластерні лікарні. Функції Центральної медико-соціальної експертної комісії МОЗ має отримати державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ в Дніпрі.

Також урядовці обіцяють врегулювати частоту перевірок комісій і прозорість результатів. За два тижні в МОЗ мають показати напрацювання щодо цифровізації процесів МСЕК. 

Крім цього, урядовці спільно з правоохоронними органами створять робочі групи для перевірки ухвалених комісіями рішень. 

Нагадаємо, що торік у Кабміні казали, що для реформування МСЕК, які й так мали зникнути наступного року, необхідно внести зміни до 19 законів і 49 підзаконних актів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter