З 2025 року в Україні припинять роботу медкомісії, які встановлюють інвалідність

Дата: 22 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

З 1 січня 2025 року в Україні припинять своє існування медико-соціальні експертні комісії (МСЕК), які встановлюють інвалідність.

Про це 21 квітня повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону.

Ілюстративне фото з відкритих джерел
“Ми поставили мету, щоб із 1 січня 2025 року їх не було“, – заявив очільник МОЗ.

За словами Ляшка, щоб реформувати систему МСЕК і в Україні почала функціонувати сучасна система реабілітації та адаптації необхідні зміни до 19 законів і 49 підзаконних актів.

Міністр запевнив, що всі ці зміни будуть внесені.

Щоб реформувати систему проведення медико-соціальної експертизи, яка встановлює інвалідність, у МОЗ планують створити мультидисциплінарні реабілітаційні команди та перевести систему МСЕК в електронний формат. 

Людина, яка потребує довготривалої реабілітації, спочатку буде потрапляти до закладу охорони здоров’я.

На базі цих закладів сформують мультидисциплінарні реабілітаційні команди, які розроблятимуть індивідуальний план реабілітації.

Деяким людям з інвалідністю буде потрібне навчання, якщо втрата функціональності не дозволятиме повернутись на старе місце роботи.

Для людей, які не зможуть працювати, буде доступна сервісна соціальна послуга. Через Міністерство соціальної політики людину забезпечать допомогою від соціального працівника, а держава компенсуватиме деякі витрати.

Нагадаємо, під час дії воєнного стану, для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter