Під час війни людям з інвалідністю не треба проходити комісію, щоб підтвердити групу

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На період дії воєнного стану, для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно.

Про це повідомили в МОЗ.

Фото: disabilityinsider.com

Ще в березні уряд ухвалив постанову, яка подовжила термін дії інвалідності та індивідуальної програми реабілітації (ІПР) на час воєнного стану. Окрім цього, шість місяців після його припинення / скасування інвалідність продовжується автоматично без перекомісії. 

Згідно із законом, медико-соціальну експертизу для встановлення групи інвалідності проводять за скеруванням закладу охорони здоров’я. Під час війни людям можуть встановити інвалідність заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

“Лікар, який оформляє направлення на МСЕК, не може вимагати від пацієнта – внутрішньо переміщеної особи укладання декларації. Також лікарі не мають права вимагати в пацієнтів прибути безпосередньо на повторний огляд під час дії воєнного стану”, – наголошують у МОЗ.

Нагадаємо, що раніше ZMINA розповідала про те, як проводили евакуацію людей з інвалідністю після початку повномасштабного російського вторгнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter