Леонід Черновецький програв “Дзеркалу тижня” в справі про захист честі, гідності та ділової репутації

Дата: 12 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Печерський райсуд Києва залишив без задоволення позов колишнього міського голови Києві Леоніда Черновецького проти видання ZN.ua про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов’язання спростувати неправдиву інформацію та компенсацію моральної шкоди.

Про це повідомляє ZN.ua.

Джерело: unian.info

Загалом Черновецький у лютому 2022 року подав до суду два позови проти видання, наполягаючи на стягненні моральної шкоди у 2 мільйони гривень (по одному в кожній справі).

Справи одночасно розглядаються у Святошинському райсуді (справа №759/16311/21-ц, суддя Ульяновська Оксана Василівна) та Печерському райсуді Києва (справа №759/16306/21-ц, суддя Вовк Сергій Володимирович). 

У першому позові оскаржувалася новина з тексту “Чи відбере Зеленський столицю?” редактора відділу політики Інни Ведернікової.

Позивача не задовольнило таке судження автора: “Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція – ніщо, справедливість – усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім – тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка”, – додає Ведернікова”.

Другий позов стосувався цитати з публікації того ж автора від 12 червня 2021 року “Влада чи гаманець?” такого змісту: “Алла Шлапак – ексспівголова фракції “Блок Леоніда Черновецького” (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька “сіток” Черновецького – не випадкова людина в команді Тимошенко”.

Розгляд справи, що перебуває в провадженні Святошинського райсуду, зараз відкладено без визначення наступної дати судового засідання.

Видання зазначає, що пункт 2 статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод майже не надає можливостей для обмеження свободи вираження поглядів, коли йдеться про виступи політиків або про питання, які становлять суспільний інтерес.

“Крім того, межа допустимої критики щодо такої публічної особи, як політик, є ширшою, ніж щодо приватної особи. На відміну від останнього перший неминуче та свідомо йде на те, щоб усі його слова та вчинки були об’єктом пильної уваги з боку журналістів та широкого загалу, тому має виявляти більшу толерантність”, – зазначили в редакції.

Представник “Дзеркала тижня”, адвокат Роман Васильняк зазначив, що лише бажання та незгоди з автором статті не досить для визнання інформації недостовірною та компенсації моральної шкоди.

“Останнім часом Верховний Суд сформував свою позицію в цій категорії справ, і вона певною мірою захищає журналістів від таких захмарних претензій від політиків та бізнесменів”, – сказав він.

Водночас у “Дзеркалі тижня” зауважили, що готові до судового захисту права на вільне вираження думок своїх авторів у їхніх матеріалах, а цензура як перешкоджання свободі думки та слова, вільному вираженню думок та переконань в Україні заборонена законодавством.

Редакція видання раніше вже заявляла, що не вбачає підстав для втручання в авторську і журналістську діяльність співробітників та внесення змін до текстової частини авторських статей на вимогу політичних і публічних осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter