Лауреатом Премії імені Вацлава Гавела з прав людини став російський політик і журналіст Володимир Кара-Мурза

Дата: 10 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Лауреатом Премії імені Вацлава Гавела з прав людини 2022 року став російський опозиційний політик, журналіст і письменник Володимир Кара-Мурза.

Про це 10 жовтня повідомив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ в Страсбурзі, пише Укрінформ.

Володимир Кара-Мурза. Джерело: Radio Liberty

Його обрано з трьох фіналістів, кандидатури яких журі премії під головуванням президента ПАРЄ Кокса дібрало у вересні 2022 року.

Кара-Мурза – російський політик, письменник та історик, тележурналіст, представник опозиції РФ, співзасновник російського антивоєнного комітету.

Заарештований у квітні 2022 року, йому загрожує до 10 років ув’язнення. Кара-Мурзі інкримінують поширення “фейків” про армію, роботу “небажаної” організації та держзраду. Наразі він перебуває за ґратами в Росії, тому премію для нього отримала дружина Євгенія в Палаці Європи.

Другим номінантом премії була угорська кампанія Rainbow Coalition / LGBTQIA+ Rights – об’єднання правозахисних організацій, правозахисних груп LGBTQIA+ та інших громадських рухів.

Третім – коаліція “Україна. П’ята ранку”: група українських правозахисних організацій, метою яких є виявлення, документування, збір і збереження доказів, а також підвищення обізнаності громадськості про ймовірні воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні під час війни, яку веде Росія. До складу коаліції, зокрема, входить Центр прав людини ZMINA. 

Премію імені Вацлава Гавела з прав людини щорічно присуджує ПАРЄ в партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та Charta 77 Foundation за видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами.

Лауреату вручається диплом, відзнака та грошова частина премії, що становить 60 тисяч євро.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter