Білоруська журналістка стала лауреаткою Міжнародної премії за свободу преси

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Журналістка білоруського опозиційного ресурсу Tut.by Катерина Борисевич стала лауреаткою Міжнародної премії за свободу преси від Комітету захисту журналістів (СPJ), яку вручають не тільки за відданість професії, а й за відвагу в захисті права на правду попри погрози та тиск.

Про це повідомляється на сайті організації.

Джерело: telegra.ph

“Присудження премії Борисевич має на меті звернути увагу на вкрай важке становище журналістів у Білорусі, які зазнають безпрецедентних репресій”, – йдеться в повідомленні.

Разом з опозиційною білоруською журналісткою премію отримали представники ЗМІ з Гватемали, Мозамбіку та М’янми.

Нагадаємо, що Борисевич звільнилася з Гомельської колонії 19 травня – після відбування покарання строком пів року за матеріал про загиблого під час протестів проти фальсифікації результатів президентських виборів Романа Бондаренка.

31-річний мінчанин загинув після того, як його жорстко затримали люди в цивільному, які прийшли зривати білоруські прапори та стрічки в його дворі. Спочатку чоловіка відвезли до відділку, однак звідти він потрапив у лікарню. Після смерті влада почала заявляти, що загиблий був напідпитку, коли його затримали, проте лікарі спростували цю інформацію.

Авторка статті про загиблого Борисевич і лікар Артем Сорокін, який розповів їй деталі про стан Бондаренка, повідомили широкому загалу, що в крові активіста, який помер після затримання силовиками від травм, усупереч твердженням влади, не було алкоголю.

Обох затримали в листопаді 2020 року. У березні Московський суд Мінська визнав їх винними за частиною 3 статті 178 (розголошення лікарської таємниці, що спричинило тяжкі наслідки).

Борисевич засудили до шести місяців колонії та штрафу в розмірі 100 базових величин (2900 рублів), Сорокіна – до двох років позбавлення волі з відстроченням на рік і штрафу в 50 базових величин (приблизно 1450 рублів). Останнього звільнили в залі суду під підписку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter