КЖЕ засудила поширення ворожнечі щодо ромів у передачі телеканалу “Україна 24”

Дата: 05 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики знайшла у випуску політичного ток-шоу “Україна завтра” телеканалу “Україна 24” від 6 листопада поширення ворожнечі щодо ромів. 

Про це йдеться у відповідному висновку. 

Володимир Мартиненко. Фото: МВС

Так, до КЖЕ зі скаргою звернулися представники Міжнародної благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”. 

Вони вказали, що під час ефіру Володимир Мартиненко, відрекомендований як радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, коментуючи статистику щодо злочинності в Києві, акцентував на етнічній належності частини підозрюваних у крадіжках до ромського етносу.  

Зокрема, у його виступах лунали такі фрази, як “…то в Києві затримано лише в цьому році 182 роми, які дуже часто затримуються, у них є багато приводів”; “Згідно наявної оперативної інформації, на території залізничного вокзалу “Київ-Пасажирський” злочинну діяльність здійснюють 87 осіб ромської народності, які з початку 20-го року доставлялися до відділу поліції на станціях залізничного транспорту більше 5 тисяч разів, тобто це більше 15 разів на добу. А знаєте, в чому дуже велика суть цих процесів? От поки їх затримують, поки їх утримують у відділку поліції, вони не крадуть. Як тільки їх випустили – вони починають те робити знову”.

У висловах Мартиненка КЖЕ побачила стереотипізацію ромів та асоціацію їх зі злочинністю: у статистиці не кажуть про етнічність інших причетних до злочинності, а це може сформувати в глядачів враження про те, що всі роми є злочинцями й саме вони винні в усіх дрібних крадіжках у місті. 

“Окремо слід згадати, що слова лунають від радника міністра внутрішніх справ. Поширення подібної інформації представником органу влади збільшує її вплив і може призвести до серйозних негативних наслідків щодо стереотипізованої групи осіб”, – зауважують у висновку.  

Комісія звернулася з листом до телеканалу “Україна 24” з проханням прокоментувати вказану програму та зазначені в скарзі аргументи. У відповіді представники телеканалу наголосили, що не мали впливу на поширення інформації в прямому ефірі, а надана представником МВС України інформація була статистичною. Вони також вважають, що її по суті не можна розглядати в контексті етичності / неетичності, оскільки це є питанням методології збирання та оброблення такої інформації.  

Комісія погодилася з тезою представників телеканалу, що вони не здійснювали контролю над інформацією, яку озвучив гість у прямому ефірі, тож не були її безпосередніми поширювачами.

Однак експерти акцентували, що для того, щоб не відповідати за мову ворожнечі, ведучі передачі чи працівники телеканалу мали б зупинити її поширення.  

З огляду на те, що цього канал не зробив, він порушив пункт 15 Кодексу журналістської етики про недискримінацію, вважає комісія.  

“Неможливо заперечити й того факту, що основною проблемою в рамках розгляду цієї справи є методологія збору працівниками державних органів статистичної інформації”, – зазначили в КЖЕ. 

Насамкінець комісія закликала журналістів під час висвітлення ромської тематики уникати мови ворожнечі, упередженого та дискримінаційного ставлення та рекомендувала:

  • уникати узагальнень, які призводять до стереотипних уявлень про стиль життя, поведінку, соціальну роль тощо осіб ромської національності;
  • висвітлювати думки, позицію осіб ромської національності, якщо матеріал стосується ромської тематики;
  • ретельно добирати експертів / експерток для отримання коментарів, уникаючи висвітлення позиції осіб, які є ксенофобами;
  • дотримуватися балансу думок і запрошувати ромські правозахисні організації та активістів для висвітлення ромської тематики.
Нагадаємо, що раніше у Львові залили обличчя зеленкою та змусили повзати навколішках рома, якого підозрюють у крадіжці. Правозахисники вкотре наголосили, що слід розвивати недискримінаційні підходи до убезпечення громад. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter